Fant skipsvrak i Bjørvika

Fire lastebåter fra 1700-tallet er funnet i gjørma i Bjørvika, bare et steinkast fra operaen.

- Dette er et stort funn! Det er sjelden vi finner såpass godt bevarte båter, sier Hilde Vangstad, arkeolog fra Norsk Sjøfartsmuseum til Aftenposten.no.

Onsdag graver arkeologer fram båtene på byggeplassen for Barcode-blokkene i Bjørvika, mens anleggsarbeidere skal bygge høyhus på samme tomt.

- Båtene er veldig tydelige og ganske hele. Det gjør at vi forhåpentligvis kan si ganske mye om båtbyggerteknikk på 1700-tallet, sier arkeolog Lin Cecilie Hobberstad til NRK.

Båtene er trolig vrak av små lastebåter, robust bygget i eik. Arkeologene har målt den største til 15 meter, og det er det lufttette gjørmelaget som har bevart båtene i en såpass god stand.

Trolig er båtene lagt der samtidig, og med hensikt. Foreløpig er restene datert til å stamme fra en tid mellom 1600- og 1800-tallet.

Området ved Sørenga i Bjørvika var på 1700-tallet en sump med avsetninger fra sagbruk langs Akerselva. Den gang gikk fjorden helt opp til Grønlandsleiret. Totalt er syv båter funnet i området.

Planen er at båtene skal være gravd helt fram innen september, før de blir undersøkt, demontert og fraktet til Norsk Sjøfartsmuseum.