Store variasjoner på positiv børs

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet tirsdag med en oppgang på 1,01 prosent til 498,73 poeng.

Dermed føyde den typiske oljebørsen i Oslo seg inn i rekken av europeiske børser og indekser som tirsdag pekte oppover. I USA åpnet markedene med store variasjoner, og omsetningen var de første timene preget av usikkerhet.
I alt 89 selskaper kunne tirsdag registrere en oppgang i Oslo mens 54 falt og 69 sluttet uendret.

Som ventet fortsatte nedgangen i det hardt hjemsøkte selskapet kapitalforvaltningsselskapet Acta der aksjene nærmest ble dumpet etter påtrykk fra kreditorene. Grunnleggeren av selskapet som nå er siktet for innsidehandel, ble presset av sine kreditorer til å selge hele 49,3 millioner aksjer eller rundt 19 prosent av selskapet for 419 millioner kroner.

Kjøpte Acta
Også 10 prosent av aksjene i Seabird Exploration ble nærmest lempet ut i markedet. Nille-gründeren Mons Bertil Aarskog benyttet muligheten og sikret seg et betydelig antall Acta og Seabird-aksjer.

Av de store selskapene var det spesielt Rec som steg kraftig, men også Frontline og Golden Ocean hadde en meget god dag. Begge er selskaper dominert av John Fredriksen.

Opera-høyde
En mindre nedgang i oljeprisen førte til at StatoilHydro måtte registrere en tilbakegang, men flere andre olje- og oljerelaterte aksjer steg tirsdag. Blant dem var Sevan Marine og Songa Offshore.

Innenfor it-sektoren snudde de siste ukers oppgang for Opera Software til tross for at selskapet lanserte positive nyheter fra Japan. Fredag har selskapet kapitalmarkedsdag i den nye Operaen i Bjørvika. Analytikere som har spådd aksjen i 30 kroner, venter spent på hva ledelsen kan legge fram etter at 1. kvartalstallene sendte aksjen i været med 50 prosent på to uker.