Hvor går markedet?

Mediene har siden i fjor sommer vært fulle av stoff om kriser i boligmarkedet. OBOS tar disse oppslagene med fatning.

Konsernsjef Martin Mæland tror ikke på krakk i boligmarkedet.

- Vi tror ikke på noe krakk i boligmarkedet, eller at nye eller brukte boliger blir vesentlig rimeligere, sier han i siste nummer av OBOS-bladet.

OBOS har merket en sterk nedgang i salget av boliger i nye boligprosjekter der det er langt frem til boligene er ferdige. Dette står i sterk kontrast til den enorme etterspørselen etter slike boliger i 2006 og våren 2007.

- Vi hadde imidlertid et så godt boligsalg i de prosjektene som ble satt i gang i fjor, at selv om OBOS ikke selger en eneste ny bolig frem til jul i år, vil vi ikke få flere enn 30 usolgte ferdigstilte leiligheter, forteller Mæland.

Han mener likevel det er mer sannsynlig at OBOS har null usolgte boliger til jul enn 30. Flesteparten av de boligene som OBOS har under bygging, og som ikke er solgt, ferdigstilles først høsten 2009.

Prisene i bruktboligmarkedet har holdt seg noenlunde stabile etter at man passerte toppen i fjor vår.

- April i år var prisene bare fem prosent lavere enn de var i april i fjor og boligprisene i april 2007 var "all time high". Fra 1. januar til 1. mai i år har bruktboligprisene steget med 3,8 prosent, forteller Mæland.

Det er for tiden like stor omsetning av brukte boliger som det var i fjor, men det er også langt flere boliger til salgs i år.

Den økonomiske situasjonen i norske husholdninger er fortsatt god, og tall viser også at det vil være en rekordstor befolkningstilvekst for Oslo i 2008. Samtidig går boligbyggingen ned.

- Et sted må folk bo, og folk blir det stadig flere av i Oslo. Derfor tror ikke vi på noe krakk i boligmarkedet, sier Mæland.