Flest skader etter lynnedslag i Hordaland

Sommeren er høysesong for lynskader. Bor du i Hordaland er det størst sjanse for å bli rammet. Minst sjanse er det i Troms og Finnmark.

FAKTA Sikring mot lynskader

* De aller fleste lynnedslagene i boliger fører til mindre skader på elektriske gjenstander som TV, radio, PC, kjøleskap eller fryser. Ofte er det den eldste og dårligste elektriske gjenstanden som blir skadd.
* For å unngå skader ved lynnedslag kan du installere overspenningsvern. Dette bør installeres av en elektriker.
* Har du ikke overspenningsvern, bør du trekke ut kontakten på elektriske artikler ved tordenvær.
(Kilde: Finansnæringens Hovedorganisasjon) (©NTB)

 

De siste fem årene er det rapportert 2637 branner og andre skader etter lynnedslag i Hordaland. Dette er nesten 1.000 flere enn i Akershus, som er det nest mest lynutsatte fylket, og nester sju ganger flere lynskader enn i Troms (totalt 379 skader). Det viser fersk statistikk fra Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

2.500 lyn-branner
I fjor ble det meldt nesten 2.500 branner etter lynnedslag. Det er en halvering ifra 2006 som sammen med 2003 var spesielt lynutsatte somrer.

- Nå venter vi spent på om godværet fortsetter. For med en god og varm sommer kommer også lynskadene i bøtter og spann, sier kommunikasjonssjef Stein Haakonsen i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

Forsikringsselskapene utbetalte i fjor 15.000 kroner i snitt etter hver registrerte lynskade.

Rett til erstatning
Du har rett til å få erstattet skader etter lynnedslag hvis du har en hjem/villa-forsikring. Egenandelen er gjerne 3.000 kroner.

Sommeren 2006 ble det satt rekord i utbetalinger etter lynnedslag med over 100 millioner kroner. 2003 ble et toppår i antall skader med 6395 oppgjør.

De siste fem årene er det totalt meldt inn nesten 21.000 branner og skader etter lynnedslag. Disse førte til forsikringsutbetalinger på til sammen nesten 350 millioner kroner.