Åpnet Nordens første geopark

Næringsminister Dag Terje Andersen (Ap) returnerte mandag til hjemtraktene for å åpne Skandinavias første UNESCO-godkjente geopark på Mølen ved Larvik.

 

- UNESCO-statusen sier ikke så rent lite om kvalitet. Vi som er herfra, synes jo det er normalt at det ser sånn ut her, men vi er faktisk unike i verdenssammenheng. Mølen er særegent og fortjener oppmerksomhet, sa Andersen i sin åpningstale.

Internasjonal betydning
For å oppnå status som geopark av FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur (UNESCO), må et område representere en viktig naturarv av internasjonal betydning.

Det gjør Mølen, en geologisk perle ytterst i Langesundsfjorden i Larvik kommune. Området er en del av et av verdens største naturmonumenter fra siste istid - en gigantisk grusrygg som går rundt hele Skandinavia - og markerer isbrekanten slik den var for 12.300 år siden.

Fylkesordførere, ordførere, geologer, skoleelever og andre interesserte var møtt fram for å få med seg åpningen av Skandinavias første geopark på Mølen. Alle de frammøtte fikk utdelt rullesteinsbrød fra den lokale bakeren, og duskregnet satte på ingen måte noen demper for den gode stemningen.

Stein viktig næring
Åpningsseremoniens hovedperson, Dag Terje Andersen, påpekte at stein på ulike måter har gitt og gir grunnlag for store deler av norsk næringsvirksomhet. Nasjonalsteinen larvikitt gir for eksempel eksportinntekter for 10 milliarder årlig.
- I tillegg kan jeg nevne kvarts og silisium som er nødvendig i framstillingen av henholdsvis klokker og solcellepanel, sier Andersen til NTB.

Næringsministeren mener geoparken ikke bare er til glede for steinelskere, men for alle som er interessert i historie, natur og kultur.

- Geologi er for mange i utgangspunktet kjedelig. Men det blir moro når man finner ut hvilken betydning bergartene har i samfunnet vårt, sier Andersen, som er fra Larviks nabokommune, Lardal.

Andersen er naturlig nok selv mest opptatt av lardalitten. Den finner han til sin store begeistring blant de 27 steinsortene som er representert i utstillingen han mandag avduket ute på Mølen.

Pensum
For irske Patrick McKeever fra UNESCO var Mølen pensum på geologistudiet.
- Endelig kan området bli kjent også for vanlige folk over hele verden. Geoparkstatusen gjør det mulig for ikke-geologer å oppdage dette fantastiske landskapet, sier McKeever til NTB.

- Det er utrolig å se hvor godt kommunene samarbeider på tvers av politiske skillelinjer, sier iren.

I tillegg til vestfoldskommunene Larvik og Lardal, omfatter geoparken telemarkskommunene Bamble, Kragerø, Nome, Porsgrunn, Siljan og Skien. Fylkesordfører i Vestfold, Per-Eivind Johansen, etterlyser et tettere samarbeid med staten i fremtiden.

Om det vil skje, kan ikke statsråden svare på.
- Nå er det samarbeidet mellom kommunene og fylkeskommunene som er viktigst. Så får vi se hvordan det utvikler seg framover, smiler Andersen.