Staten betaler mesteparten av brannslukkingen

Staten tar mesteparten av regningen for slukkingen av storbrannen i Froland i Aust Agder - det lover regional- og kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).

Statsråden reiser tirsdag til Froland for blant annet å drøfte det statlige bidraget med kommunens ordfører Sigurd Pedersen.

Regningen etter storbrannen kan bli på over 60 millioner kroner. Uten støtte fra det offentlige går Froland teknisk konkurs.

Har ikke penger
Kommunen har ikke mulighet til dekke regningen etter brannen, ifølge ordfører Pedersen.

- Froland kommune skal ikke gå konkurs. Vi har ordninger som skal sikre kommuner som opplever slike situasjoner som dette, sier Meltveit Kleppa til NRK.
Hun sier staten kommer til å dekke mye mer enn halvparten av utgiftene.
Brannen har herjet i seks dager og over 30.000 mål skog er svidd av. Lovverket sier at brannberedskap og brannslukking er en kommunal oppgave, men den lille kommunen hadde ikke planlagt storbrannen i budsjettet.

Krav på kompensasjon
- All frivillig og innleid hjelp har krav på økonomisk kompensasjon for det arbeidet vi har hyret de til under brannen. Det er snakk om betydelige beløp, sier brannsjef Jan Kongsvik i Østre Agder brannvesen.

På det meste har 15 helikoptre vært i aksjon over brannområdet. Daglig kan et helikopter koste så mye som tre til fire millioner kroner.

Det skal ha blitt gitt signaler fra regjeringens hold at det ikke skulle stå på ressurser og økonomi for å få slukket brannen.