Vurderer å spleise på brannfly

De nordiske landene vurderer å gå sammen om å kjøpe brannslukkingsfly. Forslaget er blitt mer aktuelt etter skogbrannen i Froland.

 

Til høsten legger regjeringen fram en egen stortingsmelding om brannvern. I den forbindelse vil man ta opp muligheten for å spleise på et brannslukkingsfly. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener det kan være en god idé.

- På nordisk plan bør vi se mer konkret på om det er nyttig å ha en større grad av samarbeid om materiell. Et felles brannfly er en slik mulighet. Men det er for tidlig å si om det vil være effektivt. Vi har allerede et samarbeid med EU, og har her en mulighet for et slikt fly, sier Stoltenberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) mener Sverige er mest aktuelt som samarbeidsland. I vår ble planene drøftet på et møte mellom DSB og Rädningsverket.

- Dette er en relativt kostbar affære. Derfor er det interessant å samarbeide hvis det skulle bli aktuelt, sier avdelingsdirektør Trygve Bruun i DSB til Dagsavisen.