Handlet masse, men lite blomster

Blomstene var på plass, men pallen med margeritter var nærmest urørt etter noen timers livlig handel hos byggevarehuset Maxbo på Vækerø i Oslo søndag ettermiddag.

De store kjedene Jernia, Byggmakker, Maxbo, Montér og Mester Grønn holdt åpent søndag, selv om det er ulovlig. Målet er å provosere fram en strengere lov.

Ledelsen i de fire byggevarekjedene og Mester Grønn ønsker i utgangspunktet ikke søndagsåpne butikker. Men så lenge hagesentrene får ha søndagsåpent, mener de konkurransen blir skjev. Derfor ønsker de at alle må holde stengt om søndagen, også hagesentrene.

Livlig handel
Hos Maxbo på Vækerø gikk handelen livlig søndag. Men ikke mange kjøpte blomster.

- Vi har blomster som et tilbud til dem som er ute etter det, det begynte vi med for en tid siden, opplyser Tom Næss i butikkens jernvareavdeling til NTB.
Han har personlig ingenting imot å jobbe på en søndag.

- Det går helt greit, men vi må jo få en form for motytelse, som avspasering eller lignende, sier Næss.

Han tror de ansatte generelt er villig til det samme.

Jernvaresjefen var fornøyd med handelen søndag, men understreker at det nok er flere innom på en lørdag og en vanlig ukedag.

- Men det var stor pågang de første timene, sier Næss.

Vil ha stengt
Ledelsen i de store byggevarekjedene ønsker ikke søndagsåpne butikker. En av grunnene er at det er for kostbart.

- Men Plantasjen har en urettferdig konkurransefordel når de selger samme varer som oss på en dag vi må holde stengt, sier Tom Borthen, administrerende direktør i Løvenskiold Handel, som eier byggevarekjeden Maxbo.

Maxbo og de fire andre kjedene ønsker å rette oppmerksomhet mot det de mener er en skjev konkurransefordeling, som vil gå ut over de ansatte. Flere hagesentere, med Plantasjen i spissen, får etter kjedenes mening lov til å selge stort sett hva som helst under dekke av at de selger planter og hageutstyr, skriver Aftenposten