Spennende Lofotporten

Som det første nye norske tettestet på 50 år kan Lofotporten bli et betydelig løft for Vesterålen/Lofoten.

Området ligger ved brohodet for Lofast-forbindelsen over Raftsundet.

Planer og modeller av dette nye stedet under utvikling ble vist i Svolvær fredag 13. juni av arkitektkontoret Narud Stokke Wiig. Det ble presentert både planinnhold og muligheter.

I presentasjonen ble det redegjort for at det i området skal det ligge godt til rette for en spennende stedsutvikling med gode solforhold og eksepsjonell utsikt mot både Raftsundet og havgapet, og ikke minst kontakten med Hurtigruten og andre båter som trafikkerer sundet.

Det planlegges i samsvar med reiselivsanlegg i den nylig vedtatte kommuneplanen. Vegvesenets planlagte rasteplass vil bli et viktig innslag i det nye stedet. Beliggenheten både ved landeveien og sjøveien utnyttes for spennende satsing på turisme.

Satsingen på kvalitetsrik arkitektur og tidsmessig plankonsept videretolker tradisjonelle bosettingsmønstre.

Satsingen skal inneholde reiselivsanlegg med varierte tilbud, inklusive fisketurer og hvalsafari. Hotell med inne- og utebasseng og andre opplevelser, helårs- og fritidsboliger, handel- og servicetilbud. Videre legges det til rette for næringsliv basert på lokal råvaretilgang samt landbasert og båtbasert turisme.

Det skal etableres en beskyttet båthavn for fiskebåter, charterbåter, seilbåter og fritidsbåter.

Dette skal være det første tettestet som etableres med utgangspunkt i nytt reiselivsanlegg og lokale ressurser.

Lofotporten etableres på tre steder med hver sin karakter og identitet. De tre stedene vokser generisk mot hverandre over tid og etter behov.