Haga kaster ut leieboeren fra stabburet

Senterpartileder Åslaug Haga og Ås kommune er blitt enige om hva Haga må gjøre for å skape ordnede forhold rundt stabburet hun har i hagen sin.

Kontroversielle saker knyttet til Åslaug Haga

* Onsdag 11. juni: På et møte mellom Ås kommune og olje-og energiminister Åslaug Haga (Sp), samt hennes ektemann Bård Hopland, ble det avklart at paret har leid ut det 34 kvadratmeter store stabburet i hagen sin uten tillatelse fra kommunen.
* Tirsdag 10. juni: Haga og UD-topp Hopland har i ti år hatt en ulovlig oppsatt brygge på sitt sommersted i Nordfjord.
* Tidligere stortingsrepresentant for Senterpartiet, Eli Arnstad gikk, på dagen som Enova-sjef etter en arbeidsmiljøstrid i november i fjor. Tre uker senere hyret Åslaug Haga sin partifelle som konsulent i Olje- og energidepartementet (OED).
* Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) har opprettet sak mot Olje- og energidepartementet som følge av konsulentavtalen.
* 16. januar i fjor gikk Haga ut med støtte til Tromsø som norsk OL-by i 2018. Hun avviste i februar i år at hun med dette utspillet førte Oslo og Trondheim bak lyset.

På et møte mellom Ås kommune og olje- og energiminister Åslaug Haga samt hennes ektemann hennes Bård Hopland onsdag ble det avklart at ekteparet har leid ut det 34 kvadratmeter store stabburet i hagen sin uten tillatelse fra Ås kommune. Hagas leieboer må derfor flytte ut av stabburet så fort som mulig.

- I god tro
- Vi har levd i god tro og regnet med at stabburet var godkjent som utleieobjekt siden vi ikke hørte noe fra Ås kommune. Både jeg og kommunen erkjenner nå at kommunikasjonen oss imellom har vært for dårlig og har ført til misforståelser, sier Haga.

- En søker kan aldri regne med at en søknad er godkjent hvis kommunen er treg med å svare. Hører man ikke noe fra kommunen, må man purre, og ikke bare ta for gitt at søknaden er godkjent. Samtidig vil jeg si at Ås kommune kunne opptrådt klarere i denne saken, sier bygnings- og reguleringssjef i Ås kommune, Ivar Gudmundsen, til NTB.

Bestemme seg
Haga og ektemannen må nå bestemme seg for om de vil bruke stabburet sitt til hjemmekontor eller leie det ut. Ønsker ekteparet å fortsette å leie ut stabburet, må de søke om bruksendring for stabburet.

- Vi kan ikke love å godkjenne en slik søknad. Vi har allerede sagt at stabburet ikke er kurant for utleie. Kommunen har påpekt at stabburet er for mørkt og har for lav takhøyde. Men det er selvsagt fullt mulig for Haga å søke, sier Gudmundsen.

Ønsker Haga å leie ut stabburet, er hun og kommunen blitt enige om et nytt møte for å gå gjennom hva som trengs av dokumenter for at Ås kommune kan behandle saken.

Hjemmekontor
Ønsker Haga å bruke stabburet som hjemmekontor, må hun sende inn en rørleggermelding for stabburet siden det er lagt inn vann der. Haga har aldri sendt inn en slik melding. Hun flyttet også stabburet inn i hagen sin for rundt ti år siden uten tillatelse fra kommunen.

- Vi har allerede påtalt at stabburet ble satt opp uten søknad. Det formelle som mangler nå, er en rørleggermelding dersom hun vil bruke stabburet som hjemmekontor. Det er vanligvis kurant å få godkjent en slik melding i ettertid, så sant det rørleggertekniske er i orden, sier bygningssjefen.

Han sier at han har hatt atskillig verre byggesaker enn Hagas på bordet:
- Denne saken er en liten fjert, påpeker han.

Orden
- Har denne saken blitt blåst for stort opp, Haga?

- Dette er pressens natur, og jeg mener at alle skal ha orden i sysakene sine. Samtidig må jeg jo si at dette er en veldig spesiell situasjon for meg. Jeg ser fram til å få bruke tiden min på det jeg skal, nemlig være med å skape en god olje- og energipolitikk her i landet, sier Haga.

Haga trekker seg som partileder på Senterpartiets landsmøte i mars neste år. Samtidig har hun signalisert at hun vil fortsette som statsråd dersom hennes tjenester er ønsket.

- Blir det vanskelig for deg å fortsette som statsråd etter dette?

- Det blir opp til partiet mitt å vurdere min videre skjebne, sier Haga og legger til at hun håper at denne saken ikke har gått ut over partiet.