Norges første nye tettsted på 50 år

Lofotporten ved Raftsundet vil bli det første nye tettstedet i Norge på 50 år. Området ligger ved brohodet for Lofast-forbindelsen over Raftsundet.

Her ligger det godt til rette for en spennende stedsutvikling med gode solforhold og eksepsjonell utsikt mot både Raftsundet og havgapet, og ikke minst kontakten med Hurtigruten og andre båter som trafikkerer sundet.

Planer og modeller av dette nye stedet under utvikling og presenteres i Svolvær fredag 13. juni i arkitektkontoret Narud Stokke Wiig, Svolvær. Det vil bli redegjort for både planinnhold og muligheter.

Professor og landskapsarkitekt Ola Bettum vil orientere om "Lofotporten i et lokalt, nasjonalt og internasjonalt perspektiv"

Visjon og ambisjon
Som det første norske tettstedet på 50 år vil Lofotporten være et betydelig løft for Vesterålen/Lofoten. Det planlegges i samsvar med reiselivsanlegg i den nylig vedtatte kommuneplanen. Vegvesenets planlagte rasteplass vil bli et viktig innslag i det nye stedet.

Norske byer og tettsteder oppsto gjerne pga industrietablering eller kommunikasjonsbehov. Selv om Lofotportens beliggenhet både ved landeveien og sjøveien er kommunikasjonsbasert, satses det samtidig på et livskraftig næringsliv sammen med utstrakt turisme. Lofotporten vil kunne inneholde det meste som norske tettsteder ved sjøen har å tilby; helårs- og fritidsboliger, hotell med opplevelser, handel og servicetilbud og et næringsliv basert på lokal råvaretilgang. Turismen vil både være landbasert og som båtturisme.

Her kan også tilbys beskyttet båthavn for fiskebåter og charterbåter, seilbåter og fritidsbåter, fisketurer og hvalsafari. Det legges til rette for gode service- og hotelltilbud for veifarende og båtfolket.

- Den største ambisjonen er å skape en harmonisk og fremtidsrettet integrering av bebyggelse og landskap med et mangfold av bruksformål, sier Olw Wiig arkitektkontoret Narud Stokke Wiig.

Moderne og klimavennlig arkitektur i det vakre landskapet
Satsningen på kvalitetsrik arkitektur med et tidsmessig planleggingskonsept, som viderefører videretolker og av tidligere tiders bosettingsmønstre, vil vekke både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. Steds- og klimatilpassede løsninger med sterk miljøprofil vil også bli tillagt stor vekt i planleggingen av Lofotporten.

Les mer om satsingen her

Her kan du se bilder fra området

I starten på denne filmen ser man området hvor Lofotporten er planlagt