Kommunen ville unngå anbud i Langemyhr-saken

Oslo kommune ønsket å stykke opp arbeidet med å utbedre taket på Økern sykehjem. Dermed er kommunen selv ansvarlig for de store ekstrautgiftene, mener svindelsiktede Harald Langemyhrs advokat.

 

I en e-post fra Omsorgsbygg i Oslo kommune datert 19. april i fjor ber prosjektleder Stener Harildstad i Omsorgsbygg om at arbeidet med utbedringen deles opp bit for bit. Utbedringen skulle vise seg å bli både tidkrevende og svært kostbar. I e-posten skriver prosjektlederen at prosjektdirektøren mener man kan slippe å sende arbeidet ut på anbud dersom man starter i den enden hvor «vi tror det er verst».

Anbudsregler
Ved å stykke opp arbeidet på denne måten slapp Omsorgsbygg å sende oppdraget ut på anbud. Isteden ble jobben gitt direkte til Harald Langemyhr AS.
- Det kan tyde på at Omsorgsbygg har valgt å gjøre det slik for å omgå anbudsreglene, sier advokat John S. Guldbrandsen til VG. Han representerer selskapet til den varetektsfengslede byggmesteren. Langemyhr er siktet for å ha svindlet kommunen for 27 millioner kroner.

Galopperende kostnader
Guldbrandsen mener beslutningen om å stykke opp arbeidet var en viktig årsak til at arbeidet ved Økern sykehjem knuste kostnadsrammene. Langemyhr hevder kostnadene kom på rundt 10 millioner kroner.
Prosjektleder Stener Harildstad sier til VG at de ikke hadde trodd at arbeidet med taket ville koste mer enn 500.000 kroner, som er grensen for når et arbeid må sendes ut på anbud.