Varmest i Europa

Temperaturen på Østlandet passerte fredag 30 grader. Det gjør dagen til årets første tropedag og Østlandet til det varmeste området i Europa.

 

Flere steder på Østlandet passerte gradestokken 30 grader fredag. Dermed har vi fått årets første tropedag i Norge. En tropedag er en dag med maksimumstemperatur på 30.0 grader eller høyere.

- Det er sjelden vi har tropedag så tidlig på året i Norge, og enda sjeldnere er det nok at Østlandet er det varmeste området i Europa, sier vakthavende meteorolog Anders Sivle ved Meteorologisk institutt i Oslo. Den aller tidligste tropedagen i Norge ble registrert på Kongsberg 14. mai 2000.

Finværet fortsetter
De varmeste stedene på Østlandet var fredag ettermiddag Blindern, Hakadal stasjon, Aurskog og Trysil, med en temperatur på 30 grader.
Også til helgen ventes det høye temperaturer og sol de fleste steder i landet.
- Vi kan vente temperaturer opp mot 30 grader på Østlandet også i helgen. Med unntak av enkelte byger i nordlige deler av Østlandet og i Øst-Finnmark, ser det ut til å bli bra vær i hele landet fram til søndag, sier Sivle til NTB.

Bålforbud
Det varme været har gjort bakken så tørr at faren for brann er stor. I Oslo har varmen ført til bålforbud i marka. Det er også forbud mot å plassere engangsgriller på gress.

- Det er så tørt nå, at selv bakken kan ta fyr. Vi håper at folk viser fornuft i disse dager, fram til vi får et værskifte, sier vaktkommandør Roy Kristoffersen i Oslo brann- og redningsetat til Dagsavisen. Brann- og redningsetaten oppfordrer folk til ikke å kaste rester av brennbart materiale, som tennvæske og lignende, i søppelkasser som er beregnet for griller.

I Mandal er det innført totalforbud mot grilling flere steder langs skjærgården, melder NRK. Hvis tropevarmen fortsetter, kan et totalforbud også innføres flere steder på Østlandet.