Vil varme med sjøvann

Kristiansund er bygd på fisk og olje fra havet. Nå skal byen også hente varme fra det våte element, skriver Tidens Krav.

 

Nordmøre Energiverk (Neas) har nå søkt om konsesjon for å bygge fjernvarmeanlegg i Kristiansund. Det skal bygges varmepumper i Hagelin for å utnytte sjøvarme.


Energiselskapet har beregnet at 113 millioner kroner må investeres for å gjennomføre planene. Neas har i sin søknad to alternativer for utbygging. Det ene omfatter Kirkelandet sentrum og Hagelin, det andre inkluderer også Løkkemyra. Primært ønsker Neas å bygge ut det største alternativet.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) skal ta stilling til søknaden. To andre søker også om konsesjon for å levere fjernvarme i Kristiansund. Det er Trondheim Energi Fjernvarme og norsksvenske Daimyo Rindi Energi.

Selv om Neas må legge mer enn 100 millioner kroner i potten, har beregningene vist at begge alternativene er samfunnsøkonomisk lønnsomme. Varmepumper og sentral er tenkt plassert i Hagelin. Varmepumpene skal produsere 28 GWh, noe som tilsvarer forbruket til 1.400 eneboliger. Gass inngår også i Neas-planene. En gasstank skal plasseres ved anlegget på Hagelin, eller i tilknytning til en kunde som har direktebehov for gass.

Det er også aktuelt for Neas å hente bioenergi fra den planlagte pelletsfabrikken i Averøy. Neas kunne ikke vente på avklaring før søknaden ble sendt, men vil fortsatt ha dialog med pelletsprodusenten.

Kunstisbanen ved Atlanten stadion vil produsere varme når den er ferdig. Neas har vært i kontakt med aktørene, slik at dette kan bli koblet til anlegget til Neas.

Neas har kartlagt mulige kunder i Kristiansund. På Kirkelandet er det i dag 94 bygg som har vannbåren varme. Det omfatter først og fremst næringsbygg og gamle leiegårder. På Løkkemyra er det i dag 23 mulige kunder.