Kapellanens Hage

Kapellanens Hage

Sted: Nardo, Trondheim
Prosjekttype: Nybygg
Totalkostnad/entreprisekostnad: 60 mill kroner
Boligareal: 5.020 kvm
Byggherre og hovedentreprenør: Aasen Bygg
Arkitekt: Bente Rødahl Arkitekter
Rådgivere: RIB: Harboe & Leganger - RIV: VVS Kompetans - Rådgiver rør: Rambøll Norge - RIGeo: Rambøll Norge - RIBr: Cowi

Underentreprenører og leverandører: Graveentreprenør: Tverås Maskin og Transport - Betongentreprenør: Stjern Entreprenør - Spunting: Fundamentering FAS - Betongelementer: Con-Form Trøndelag - Tømmer/snekker: Aasen Bygg - Taktekking: Takservice - Glass- og aluminiumsarbeid: R. Daaland - Vinduer: NorDan - Maler: Brøttemsmo & Lervik - Mur og flis: Frost Entreprenør/FagFlis Trondheim - Varmegulv: Aker Byggteknikk - Rørlegger: UnionSetsaas - Ventilasjon: YIT Building Systems - Elektro: Bravida Norge - El tegning: Elplan - Kjøkken, bad og garderobe: Sigdal kjøkken SMS Interiør - Rekkverk: Midthaug Trøndelag - Branntetting/ståldører: Firesafe - Heiser: Kone - Fjernvarme: TEV Fjernvarme - Anleggsgartner: Hageanlegg - Dører: Tore Ligaard

 

 

 

Boligprosjektet Kapellanens Hage på Nardo i Trondheim består av fire bygg med 46 leiligheter og 11 rekkehusenheter. Fasadene består av trepanel og fargerik platekledning.

Prosjektleder Geir J. Saltvik i Aasen Bygg forteller at byggene består av en stor fireetasjers del med leiligheter og en mindre del med treetasjers rekkehus. Kapellanens Hage har et samlet boligareal på 5.020 kvadratmeter. Under et av byggene og en del av uteområdet er det parkeringskjeller.

Barnevennlig
Prosjektet er bygget i delte entrepriser. Aasen Bygg er både tiltakshaver og entreprenør. Byggene er tegnet av sivilarkitekt Bente Rødahl i Bente Rødahl Arkitekter AS. Prosjektet ble påbegynt høsten 2006 og fullføres i juni i år.
Leilighetene varierer fra 43 til 104 kvadratmeter. Rekkehusene er på 137 eller 148 kvadratmeter. Det er tilkomst via heis fra parkeringskjelleren til alle leilighetene. Ved salg lå pris per kvadratmeter fra 25.000 til 40.000 kroner. Saltvik beskriver standarden som høy. Det har vært mulig for kjøperne å ta tilvalgsløsninger. Alle leilighetene og rekkehusene har kabel-TV. Byggene ligger slik at boligene har gode solforhold. Boligene har fra en til tre terrasser eller balkonger. I parkeringskjelleren er det 96 parkeringsplasser. Mange boliger har to plasser. Mellom byggene opparbeides det et parklignende anlegg med lekeplasser og sittegrupper. Ifølge Saltvik er Kapellanens Hage meget barnevennlig. Nærmeste nabo er nye Nardo barneskole og barnehage. Mange av leilighetene har livsløpsstandard.

Omfattende grunnarbeid
Tomten er lett skrånende og har leire i grunnen. Saltvik sier at man valgte å presse drensrør cirka 25 meter ned i grunnen i et 1 x 1 meters rutemønster for å drenere vannet ut av underliggende masser før byggestart. - Over original grunn la vi på en fem meter høy fylling av pukk for å presse vannet ut. Fyllingen ble fjernet før byggestart. Gjennom denne prosessen tok vi de forventede setninger før byggestart og presset grunnen 20-25 centimeter ned. Både grunnarbeid og bygging ble utført seksjonsvis etter en plan geoteknikerne utarbeidet. Planen inneholdt 17 forskjellige faser/ rekkefølgebestemmelser. Alt har gått 100 prosent i henhold til planen og vi har fulgt med at det ikke har oppstått setninger underveis.
Sivilarkitekt Bente Rødahl i Bente Rødahl Arkitekter AS sier at grunnforholdende var det mest krevende i dette prosjektet. - Det er bløt leire i grunnen, noe som stilte spesielle krav til grunnarbeidet. Parkeringskjelleren er løftet noe opp fra det som ellers ville vært vanlig. Byggene ligger også i et område med stor tetthet, noe som også har vært viktig å ta hensyn til.

Plasstøpt
De fire byggene er tilnærmet rektangulære. Veggene er plasstøpte. Dekkene er delvis plasstøpte, med Con-Form dekkelementer og påstøp på disse som virker i en samvirkekonstruksjon. Con-Form elementene fungerte da som forskaling, og synlig himling til slutt. Takene er flate. De øverste leilig-hetene har tak av isolerte lettakskonstruksjoner med innvendige nedløp. Rekkehusene har plasstøpte tak.
Byggene består av to hovedvolumer der rekkehusene har kledning av stående panel med innslag av plater, mens det øvre store volumet har kledning av sementbaserte plater. Innvendig er det gipsvegger, parkett på gulv og flislagte bad.
Boligene har vannbåren gulvvarme basert på fjernvarme i samtlige gulv i både leilighetene og rekkehusene. Alle vannrørene ligger innstøpt i gulvene. Boligene har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Platekledningen er tilnærmet vedlikeholdsfri. Vinduene kan svinges inn og vaskes på en sikker måte.
Det ble praktisert rent bygg i byggeperioden. For å unngå fukt i konstruksjonen ble bygget tettet ovenfra og nedover. Etter at det var tett bygg ble
konstruksjonen tørket ut med rotoravfuktere. Det var ingen fraværsskader i byggeperioden.

Kontinuerlig læreprosess
På spørsmål om hva han vil trekke frem som de mest spesielle løsningene i prosjektet, svarer Saltvik den seksjonsvise utbyggingen og utførelsen av betongkonstruksjonene på grunn av de geotekniske utfordringene. - I tillegg kommer også A-plan sine varmegulv der alle rør er støpt inn i gulvene. - Alle byggeprosjekt er en kontinuerlig læreprosess. I Kapellanens Hage har vi spesielt tilegnet oss mer kompetanse på grunnarbeid og gulvvarme.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter