Byggmakker Tiller

Byggmakker Tiller

Sted: Vestre Rosten, Tiller
Prosjekttype: Nybygg
Entreprisekostnad eks mva: Ca 60 mill kroner
BRA: 10.000 kvm
Byggherre: Hasti-Ari (eid av Prora Eiendom)
Totalentreprenør: Saga Entreprenør
Arkitekt: Kritt Arkitekter
Rådgivere: RIB: Harboe & Leganger - RIV, RIE og RIGeo: Sweco Grøner - RIBr: Cowi
Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Nidaros Oppmåling - Grunn og asfalt: Terra Entreprenør - Peling/spunting: Kynningsrud - Betongelementer: Spenncon - Gulvstøp: Tiller Vimek - Stål, sandwichvegger, tak: Icopal Metall - Glassfasader, dører, vinduer: Glassbygg - Maling/vinylbelegg: Bråten og Berge - Flislegger: Murtek - Systemhimlinger: LR Systemhimling - Rørlegger: Union Setsaas - Ventilasjon: S Moe - Elektro: Elektroeksperten - SD-anlegg: Hamstad - Lås og beslag: Beslagsconsult - Porter: Ramox - Branntetting og dører: Firesafe - Trapper og rekkverk: Rustfrieksperten - Utleie: UCO

 

På Vestre Rosten på Tiller sør for Trondheim har Saga Entreprenør ført opp en Byggmakker forretning på 10.120 kvadratmeter.

Det er halvannen ganger størrelsen på en fotballbane.

4,5 kilometer peler
Prosjektleder Dag Erik Vårum i Saga Entreprenør sier at byggegrunnen bestod av leire og at det var nødvendig med masseutskiftning. - Vi har satt ned 12 meter lange betongpeler under fundamentene bygget står på, til sammen 4,5 kilometer med peler. Under det 15 cm tykke betonggulvet ligger det en 70 cm tykt lag med pukk.

Av byggets 10.120 kvadratmeter utgjør salgsflaten og plukklagre 9.200 kvadratmeter, kontorer i sokkelen 720 kvadratmeter og en mezzaninetasje 200 kvadratmeter.

Bygget er tegnet av Kritt Arkitekter og oppført i totalentreprise av Saga Entreprenør. Entreprisekostnaden er cirka 60 millioner kroner ex mva. Tiltakshaver var Hasti-Ari AS. Eiendommen er seinere kjøpt av Rake Eiendom. Byggestart var i april i fjor. Bygget stod ferdig i april i år.

I Byggmakker Tiller er det avdelinger for trelast og byggematerialer, selvbygging, verktøy, varme, maling, flis, kjøkken, bad, garderobe, tekstil, belysning og hage.

Stål og betong
Bygget har rektangulær fasong. Sokkelen er i plasstøpt betong med hulldekker i taket. Butikk- og lagerdelen har bærende konstruksjon i stål. Taket er flatt, isolert og papptekket. Veggene består av isolerte sandwichelementer med innslag av utenpåliggende trespiler.

Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Bygget ble tørket ut med gass før det ble lagt vinylflis på betonggulvene. Oppvarming skjer med fjernvarme via ventilasjonsanlegget. I sokkelen er det noe elektriskisk varme. Det er også varmegjenvinning fra det balanserte ventilasjonsanlegget. Bygget er fullsprinklet og har sentral driftskontroll. Materialvalg er delvis gjort ut fra et ønske om rimelige vedlikeholdskostnader. Utenfor bygget er det parkering for kunder og et losse- og lasteområde.

Lærerikt prosjekt
Vårum forteller at den største utfordringen i byggingen var grunnforholdene. - Vi tok ut cirka 55.000 kubikkmeter løsmasser fra tomten og fylte etter med pukk og stein. Selve byggingen gikk greit og skjedde uten noen fraværsskader. Vi har hatt tett kontakt med geotekniker under arbeidet og har lært mye og grunnforhold.

Sivilarkitekt Guttormur Magnusson i Kritt Arkitekter sier at hans største utfordring var å skape interessante fasader på et så stort og enkelt bygg, samt å gjøre det innenfor kostnadsrammene. - Det er spesielt fasaden mot E6 det har vært viktig å gjøre interessant. Vi har brukt baldakiner med spilefelter for å bryte opp den lange flaten på fasaden.


Flere prosjekter