Tar for lett på sikkerheten

Mange aktører i sprengningsbransjen tar for lett på sikkerheten og foretar ikke grundige nok vurderinger av risikoen ved sprengninger.

Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som kommer med denne kraftsalven mot Sprengningsbransjen. Tilsynsrapporten for 2007 forteller at det ble registrert 32 uhell. DSB mener det ofte kun er flaks at ingen blir skadet. For å redusere antall uhell, har de intensivert tilsynet av sprengningsarbeider.

- Det er heldigvis sjelden det skjer alvorlige personskader, men marginene er små. Mange uhell og ulykker kunne vært unngått dersom sprengningsbransjen hadde tatt sikkerheten på alvor, sier avdelingsdirektør Torill Tandberg i DSB.

Tilsynsrapporten for 2007 viser at manglende planlegging av sprengningsarbeidet er en gjennomgående svakhet. Av de 32 uhellene som ble registrert endte en med personskade. I to av tilfellene var sikkerheten så dårlig at DSB stanset sprengningsarbeidet, inntil de nødvendige sprengningsplaner med tilhørende risikovurderinger var utarbeidet.

Ifølge DSB ser det ut til at den negative trenden fortsetter også i år. De vil derfor fortsette med uanmeldte tilsyn i tiden fremover.

- Vi kommer til å slå hardt ned på uakseptable forhold, for eksempel ved politianmeldelse og stans av arbeidene, sier Tandberg.