Hjemfall-behandling utsatt til september

Stortingets presidentskap besluttet torsdag å flytte debatten om hjemfall av fossefall fra juni til september.

Saken var opprinnelig satt opp på dagsorden i Odelstinget 17. juni og i Lagtinget 20. juni. Spørsmålet om også energikomiteen skal utsette sin avgivelse av innstilling til saken, er ennå ikke avklart.

- Det vil være underlig om vi også ikke utsetter avgivelse av innstillingen. Det er tross alt i innstillingen politikken lages, sier Fremskrittspartiets energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen til NTB.

Sjeldent skritt
Presidentskapet gikk til det meget sjeldne skritt å flytte en debatt til en tid da Stortinget egentlig ikke er samlet etter et krav fra de parlamentariske lederne i opposisjonspartiene. Stortinget tar sommerferie om 14 dager og møtes vanligvis ikke igjen før først i oktober, men Stortinget er ikke oppløst og kan kalles sammen til møte når som helst.

Onsdag sendte de fire partilederne et brev til presidentskapet der det het at snaue to ukers tid til komitébehandling verken er tilstrekkelig eller forsvarlig for en så viktig sak.

- Må ha mer tid
- Det er helt nødvendig med en grundigere behandling enn det først ble lagt opp til. Norsk industri tviler sterkt på om det nye hjemfallsregimet er godt for industrien, eller om det vil føre til industridød. Dette er et sterkt signal om at Stortinget må ta den tiden som er nødvendig og ikke bare være en rundingsbøye for regjeringen, sier Solvik-Olsen.

Allerede før stortingsmeldingen ble lagt fram protesterte opposisjonspartiene mot at saken skulle behandles før sommerferien.

I lovforslaget går regjeringen inn for at bare offentlige aktører skal ha anledning til å erverve vannfall og kraftverk over en viss størrelse.