Terra-kommuner får 434 millioner fra Terra-boet

Skiftesamlingen i Oslo byfogdembete har avgjort at Terra-kommunene skal få utbetalt til sammen vel 434 millioner kroner fra boet i Terra Securities.

Beløpet vil bli utbetalt til samtlige av de åtte Terra-kommunene, men med ulikt beløp, sier kommunenes representant, advokat Ulf Larsen til NTB.

Beløpet på vel 434 millioner kroner er penger som boet fikk inn etter at Terra-kommunene fikk tvangssolgt amerikanske obligasjoner som de i sin tid kjøpte med Terra Securities som mellommann. Vedtaket i skiftesamlingen er i samsvar med det kommunene selv har gått inn for og i samsvar med den anbefalingen som bostyret har gitt i spørsmålet.

Avgjørelsen i skiftesamlingen ble tatt ved stemmegivning blant de frammøtte kreditorene. Av kreditorene var det bare kommunenes representant, advokat Ulf Larsen, som stemte for at kommunene skulle gis rett til å få utbetalt pengene.
Larsens stemme avgjorde fordi det er størrelsen på kreditorenes krav i boet som er utslagsgivende. Kommunenes samlede krav i boet er på om lag 1,45 milliarder kroner, mens kravene i boet i alt er på 1,7 milliarder kroner.

Kommunenes habilitet
Avgjørelsen i skiftesamlingen betyr at kommunene får innfridd sitt såkalte separatistkrav til penger i boet. Dermed får kommunene løftet ut vel 434 millioner kroner av boet før bobehandlingen er avsluttet, og den vil ta lang tid, ifølge bostyrer Jon Skjørshammer.

Skiftesamlingen tirsdag avslørte at det ikke var videre populært blant de øvrige kreditorene i boet å løfte ut separatistkravet på denne måten.

Advokat Audun Ludvig Bollerud som representerer 26 private investorer med krav på 6,2 millioner kroner i boet, stilte flere spørsmål i forbindelse med kravet fra kommunene og ved bostyrets anbefaling i saken. Han stilte også spørsmål ved habiliteten til kommunes representant, advokat Ulf Larsen.

Fikk støtte
Bollerud fikk støtte fra andre kreditorer som var representert på skiftesamlingen, noe som skapte usikkerhet ved om skiftesamlingen kunne ta stilling til det som var skiftesamlingens emne, nemlig separatistkravet. Etter å ha vurdert flere framgangsmåter i den videre skiftesamlingen, bestemte dommer Lars Borg-Andersen å avgjøre habilitetsspørsmålet og dermed berede grunnen for en avstemning.

I sin kjennelse kom Borg-Andersen fram til at kommunene i denne saken ikke har særinteresser som, ifølge Bollerud, skulle gjøre dem og Larsen inhabil.

- Kommunene har stemmerett for sine fordringer. Og de som stemte mot, får en måneds frist til å reise såkalt skiftetvist, erklærte Borg-Andersen til skiftesamlingen.

Bankene stemte blankt
Advokat Ulf Larsen sa at han ikke hadde ventet å komme i en slik situasjon der det ble reist spørsmål om hans og kommunenes habilitet. Han avviste bestemt at kommunene hadde noen særinteresse, og viste også til at de pengene det dreier seg om, var innkommet ved tvangssalg og etter hans mening ikke underlagt boets styring.

Bollerud fikk støtte fra andre kreditorer, blant andre fra advokat Kaare S. Sverdrup som representerer 60 banker med et samlet krav i Terra Securities-boet på 75 millioner kroner. Kravet stammer fra småinvestorer i banken som i sin tid ble anbefalt investeringsordninger i Terra Securities. Bankenes advokat stemte for øvrig blankt da skiftesamlingen skulle avgjøre spørsmålet om separatistrettighetene til kommunene.