Store forskjeller skaper forvirring

Det er ikke merkelig at folk flest kan bli forvirret om hva som er situasjonen i byggenæringen. I det ene øyeblikket skrives det om bråstopp i boligbyggingen. I neste øyeblikk skriver Byggeindustrien at det er rekorduttak av sement og at entreprenørene daglig får nye store kontrakter. Sannheten er nok noe i mellom. Det er betydelig reduksjon i salget av nye boliger landet over, men i tillegg er det store regionale forskjeller både i bygg og anlegg.

Det som i første rekke har lammet boligbyggingen for en periode, er de mange renteøkningene til Norges Bank. I tillegg har det vært en betydelig spekulasjonsbølge når det gjelder boliger og leiligheter som har drevet prisen opp. I tillegg er det kommet nye krav og bestemmelser fra myndighetene som også har ført til høyere priser. Det som nå bremser boligbyggingen er i første rekke et psykologisk spøkelse. Dette vil etter hvert forsvinne. I sentrale områder er det et latent behov for nye leiligheter - og etterspørselen og salget kommer tilbake der.

Vi er et av verdens rikeste land hvor det er en meget sterk privat økonomi. Norge er på langt nær ferdig utbygget. Dette betyr at det er oppgaver for byggenæringen i overskuelig fremtid. Men som vi har sagt mange ganger før - det er viktig å sikre en jevn sysselsetting - og her har staten et særskilt ansvar for å holde beskjeftigelsen oppe i HELE landet.