Seks anbud for å bli BIM-debutant

Statsbygg skal være byggherre for to nybygg ved Universitetet i Stavanger, og for første gang la Statsbygg ut en anbudsinnbydelse hvor det var krav om at den nye BIM-teknologien skulle benyttes.

Ved anbudsfristens utløp hadde seks firmagrupperinger levert tilbud for å gjøre dette milepelsarbeidet med BIM (bygningsinformasjonsmodellering).

Anbudskonkurransen omfatter prosjekteringsytelser for begge byggene.

Statsbygg har bedt om tilbud fra prosjekteringsgrupper bestående av fagene prosjekteringsgruppekoordinator, arkitekt, landskapsarkitekt og rådgivende ingeniører innen bygningsteknikk, VVS-teknikk og elektroteknikk

Næringen er klar
- Vi har vært spente på hvordan kravet om BIM skulle bli tatt imot. Nå har vi mottatt anbud fra seks prosjekteringsgrupper, og det viser at næringen er klar til å ta i bruk BIM i byggeprosesser, sier administrerende direktør i Statsbygg, Øivind Christoffersen.

- BIM er en viktig innovasjon. I Statsbygg er vi overbevist om at BIM vil føre til færre feil, færre forsinkelser i byggeprosessen - og rimeligere og bedre bygg, forteller Christofferen.

Priser
Tilbudsprisene ligger mellom 7,7 og 10,2 millioner kroner ekskl. mva.

Evaluering av tilbudene vil skje i to omganger, først vurderes tilbyderne i forhold til de oppgitte kvalifikasjonskravene. Deretter skjer tildelingen på grunnlag av hvilket tilbud som er det mest fordelaktige basert på kriteriene pris (30 %), prosjektgjennomføring (50 %) og oppgaveforståelse (20 %).

Prosjekteringsoppdraget skal starte i august 2008, med planlagt anbudskonkurranse om entreprisene sommeren 2009 og ferdigstillelse i løpet av 2010.

3900 kvadratmeter
De to byggene som skal oppføres ved Universitetet i Stavanger, er på til sammen 3900 kvadratmeter. Det ene er et administrasjonsbygg for samfunnsvitenskapelig fakultet på 3.300 kvadratmeter og det andre er et studenthus for alle studentorganisasjonene ved universitetet på 600 kvadratmeter.

Det spesielle er at prosjektet skal gjennomføres med bruk av åpne BIM-standarder. Statsbygg har derfor bedt om dokumentasjon av firmaenes kompetanse innen informasjonsmodellering og de IKT-verktøyene som foreslås benyttet.

Digitalisering
Bruk av digitale bygningsinformasjonsmodeller (BIM) medfører en digitalisering av planleggings-, bygge- og driftsprosessene som gjør at informasjonen i prosjektene kan databehandles effektivt. BIM endrer selve måten å planlegge, bygge og forvalte bygninger på ved at dagens "ukoordinerte" 2D-tegninger, som består av streker og symboler, erstattes av koordinerte 3D/4D/5D-informasjonsmodeller med "intelligente" informasjonsobjekter som står i relasjon til hverandre. Det blir et digitalt samspill, hvor det ikke lenger er nødvendig å sitte med tegningene i den ene hånda og spesifikasjonene i den andre.

Les mer om BIM på Statsbyggs nettsider