Renta har gjort nordmenn mer forsiktige

En serie rentehevinger de tre siste årene får skylden for at nordmenns optimisme til egen økonomi er lavere enn på flere år.

Siden første kvartal i fjor har husholdningenes forventninger til egen økonomi falt jevnt, og optimismen faller enda mer i mai, viser Sparebankforeningens forventningsbarometer.

Ikke siden 2003, da den økonomiske oppturen startet, har nordmenn vært så lite optimistiske til egen økonomi som akkurat nå.

- At husholdningene har mindre tro på egen økonomi må i hovedsak tilskrives de mange renteøkningene. Hver for seg har økningene vært små, men i sum merker stadig flere dette på lommeboken, sier utredningsleder Hilde E. Johansen i Sparebankforeningen.

De tre siste årene har Norges Bank satt opp renten hele 15 ganger med til sammen 3,75 prosentpoeng. På toppen av dette har den internasjonale finansuroen gjort at flere banker den siste tiden har valgt å sette opp lånerentene mer enn det renteøkningene fra sentralbanken skulle tilsi.
Lav arbeidsledighet og et solid lønnsoppgjør klarer ikke alene å bidra til at optimismen holder seg oppe. Ved siden av rentehoppene, har et svakere boligmarked hatt en psykologisk effekt. Det samme har dyrere mat og bensin.
Ettersom nordmenn flest er blitt mer usikre på fremtiden, ønsker flere å nedbetale sine lån. Spareviljen er nå den største på ni år.