Lekkasje i New Orleans-demning uroer

En av demningene i New Orleans som brast under orkanen Katrina, har begynt å lekke. Det uroer eksperter ved inngangen til en ny orkansesong.

Rundt 50 demninger ga etter for de enorme vannmassene som fulgte orkanen Katrina da den raste innover New Orleans mandag 29. august 2005.

Kollapsen ved 17th Street Canal var en av de alvorligste. Nå er det oppdaget vann på bakken innenfor demningene, og lekkasjene reiser på nytt spørsmål om hvorvidt byen kan stole på flomvernet.

Katrina krevde over 1.500 menneskeliv og raserte store deler av byen og områdene rundt. Uavhengige eksperter hevder at lekkasjene kan få fatale følger ved en ny stor orkan. De hevder den myke grunnen under New Orleans er et alvorligere problem enn de ansvarlige for gjenoppbyggingen vil erkjenne.

- Ingen fare
- Folk er naturlig nok nervøse, men det er trygt nå, sier Donald Jolissaint i Army Corps of Engineers, som er ansvarlige for byens flomvern.

Han viser oss stedet der det har kommet vann opp av jorda og avviser ekspertene ved blant annet University of California, Berkeley, som frykter at lekkasjene kan være farlige:

- Det kommer litt vann gjennom skjøtene på jernplatene vi har satt ned i jorda under flomveggen, og det siver opp til overflaten. Men disse små lekkasjene bekymrer oss ikke i det hele tatt, sier ingeniør Jolissaint til NTB.

«T-vegger»
Ingeniørene har forsterket flomvernet langs kanalen ved å bygge såkalte «T-vegger» hele veien. Endringen er ikke synlig over bakken, men murveggene på demningene er nå forsterket med «bein» som stikker ut til hver side flere meter nede i jorda, som en T snudd på hodet. I tillegg er det satt stålplater 18 meter ned i bakken for å hindre at vannet siver inn under murveggen.

- Ingen slike T-vegger kollapset under Katrina. Dette er et veldig, veldig sikkert system, forsikrer Jolissaint.

I tillegg til forsterkningen av demningen og murveggene, er det bygget en massiv port og pumpestasjon. Den skal hindre at det kommer mer vann inn i kanalen enn demningene tåler.

Syndebukk
Army Corps of Engineers fikk skylden for at det gikk så galt under Katrina. Ingeniørene er fortsatt forhatt av mange i New Orleans.

- Ja, vi ble gjort til syndebukker etter orkanen, men nå tror jeg folk flest er fornøyd med det vi gjør, selv om mange er veldig nervøse. Vi forsøker å nå ut med budskapet om at folk er trygge, sier Jolissaint.

Alle de ødelagte demningene i New Orleans er nå blitt reparert, og de fleste er blitt sikrere enn de var før Katrina.

400-årsorkan
- Men det gjenstår mye arbeid. Vi planlegger å heve sikkerhetsnivået til det vi kaller 100-årsstorm nivået, sier Jolissaint.

Katrina ble karakterisert som en 400-årsorkan, den verste som har rammet området. Søndag startet årets orkansesong og New Orleans vil nå kunne ri av en ny Katrina, forsikrer Jolissaint.

- Det vil trolig bli noen oversvømmelser, men skadene vil på ingen måte ikke være i nærheten av hva vi så i 2005, sier han.