Enormt salg av sement

Det brukes nå flere tusen tonn sement mer hver dag i Norge enn hva som produseres. Det har det gjort lenge, men i følge markedsdirektør Inge R Eeg i Norcem er det ingen grunn til å frykte en ny sementkrise slik vi hadde i fjor.

I fjor var situasjonen til dels dramatisk mange steder. Båttransporten brøt nærmest sammen i enkelte områder. Det gjorde at alt som fantes av sementbiler i hele Nord-Europa ble beordret til Norge. Disse kjørte på kryss og tvers. Ved leveringsanlegget i Brevik måtte bilene vente i mange timer før de fikk lastet opp. Men så langt er vi ikke kommet enda.

Siden toppåret i fjor hvor Norcem økte produksjonen med ti prosent , var det mange som ventet en noe slakkere byggevirksomhet i år - og man forventet en mer normal situasjon. Men tallene fra Norcem viser at byggevirksomheten har holdt seg på et høyt nivå. Og sement er et utrolig godt barometer for temperaturen i bygge-Norge.

- Å bruke begrep som sementkrise er en overdrivelse. Riktignok ligger vi på kapasitetsgrensen frem mot ferien, men deretter regner vi med at markedet flater ut/reduseres. Vi har nok sement selv om det tidvis og stedvis kan være manko på enkelte kvaliteter, sier markedsdirektør Inge R Eeg i Norcem til Byggeindustrien som understreker at man har kontroll.

Også i år har det vært båthavarier. I tillegg har havarier også på sementmøller skapt problemer både for distribusjon og produksjon. Eeg sier likevel at situasjonen i utgangspunktet har vært langt lysere i år enn i fjor i og med at man har gardert seg på ulike måter. Men han ber alle om å følge med. Norcem vil nå sende et skriv til sine kunder for å orientere om situasjonen. Man spiser nå sterkt av lagerbeholdningen.

Det som er spesielt i år i forhold til i fjor, er at det i år er langt større regionale forskjeller i uttak av sement.

Ellers skal vi både i Byggeindustrien og på bygg.no følge opp leveringssituasjonen for sement.