Låneivrige bedrifter

Mens norske bedrifters lånevilje er rekordhøy har husholdningene satt på bremsen.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) for kredittveksten viser at låneiveren hos bedriftene er like høy som ved rekordnoteringene fra januar i år og i september 2006. Den innenlandske bruttogjelden for selskapene økte til 1.079 milliarder kroner ved utgangen av april. Det er en tolvmånedersvekst på 21,7 prosent.

SSB tror at den høye gjeldsveksten kan ha sammenheng med at bedriftene låner mer innenlands, som følge av uroen i de internasjonale kredittmarkedene. Den sterke oppgangen i foretakenes bruttogjeld har også sammenheng med den høye aktiviteten i norsk økonomi, tror SSB.

Husholdningene har derimot latt seg merke med renteøkningene de siste årene, og tolvmånedersveksten i låneopptak er ved utgangen av april på 10,9 prosent, en nedgang fra en vekst på 11,1 prosent fra måneden før. SSB viser til at en må tilbake til begynnelsen av 2004 for å finne et lavere nivå enn dette. Husholdningenes innenlandske bruttogjeld var 1.783 milliarder kroner.

Veksten i publikums innenlandske bruttogjeld (K2) er 14,3 prosent ved utgangen av april, en oppgang fra 14,1 prosent ved utgangen av mars.