Rekordmange usolgte boliger

Et uvanlig stort «varelager» av usolgte boliger, er betegnelsen som direktøren i Norges Eiendomsmeglerforbund, Finn Tveter, bruker på de vel 20.000 usolgte boligene på markedet i mai. Se video

Høyere tall på usolgte boliger finnes ikke på boligprisstatistikken, som eiendomsmeglerbransjen la fram mandag. Men lederen i Eiendomsmeglerforbundet, Christian Dreyer, sier at volumet på usolgte boliger har nådd toppen og at det vil synke i tida framover. Derfor vil det ikke bli det samme kjøpers marked framover som det har vært i boligmarkedet til nå, understreket han da maitallene for boligprisene ble lagt fram.

Nestlederen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening, Torbjørn Ek, er ikke fullt så sikker i saken som Dreyer. Ek velger derfor å si at han tror at volumtoppen av «varelageret» er nådd. Finn Tveter påpeker at «lageret» av usolgte boliger har vist en gjennomgående økning de siste tre årene.

Det er mange årsaker til at det finnes så mange usolgte boliger for tiden. Det har blant annet sammenheng med at mai er ikke den beste måneden å presentere boligen for salg på, påpeker Dreyer.

- Markedet i mai har alltid vært tungt, sier Dreyer.

- Når det er mange leiligheter å velge mellom, slik som nå, sier folk som er usikre at de vil vente med å kjøpe, sier Ek.

Leiligheter er stikkordet for boligprisstatistikken i mai. Statistikken viser at gjennomsnittsprisen for leiligheter sank med 1,1 prosent i mai sammenlignet med måneden før. Prisen på leiligheter i mai var også 3,5 prosent lavere enn i mai i 2007. Dess mindre leilighetene er, dess større er også prisfallet. Det er leilighetene som har fått «trøkket», men priskurven for leiligheter fikk allerede en knekk i fjor sommer, påpeker Tveter.

Prisen på delte boliger holdt seg uendret i mai i forhold til forrige måned, men prisen på eneboliger steg med 0,8 prosent fra april til mai. Tar man alle boligtyper under ett, var det i mai en nedgang i prisene på 0,6 prosent i forhold til april og 1,3 prosent lavere enn i mai 2007.

Prisutviklingen i boligmarkedet i mai var som forventet for eiendomsmeglerbransjen. Og spådommene for utviklingen dette året under ett er at prisendringene vil bli på null, eller at 2008 vil bli det meglerne kaller et flatt år.

- Ekspertene har snakket boligmarkedet ned, men nullveksten i boligprisene i år viser styrken i boligmarkedet. Og den viser også at markedet tåler renteoppgangen, sier Christian Dreyer, lederen i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Morten Aagenes fra DnB NOR Oslo og Akershus opplyste på et boligseminar i Oslo i helgen at banken i årets fem første måneder lånte ut 5,3 milliarder kroner i boliglån mot 5,7 milliarder kroner i fjor.

- Dette betyr at vi er omtrent på samme nivå som i fjor. Vi mener at boligprisene er godt forankret i fundamentale forhold. Vi tror ikke på noe krakk, og har ikke gjort noen restriksjoner i vår lånepolicy, sa Aagenes på seminaret.