Advokat: Siktelsen kom som lyn fra klar himmel

Bedragerisiktelsen kom som lyn fra klar himmel på en ferierende Harald Langemyhr. Nå vil den etterlyste byggmesteren tilbake til Norge, sier advokaten hans.

 

- Han syns jo dette er dramatisk, og stiller seg uforstående til det hele, men nå strever han med å finne ut av hva han skal gjøre for å komme seg hjem igjen, sier advokat John Gulbrandsen i advokatfirmaet Wiersholm til NTB.

Advokatfirmaet har hatt kontakt med Langemyhr flere ganger de to siste dagene, og byggmesteren er informert om at det er gjort razzia i selskapets lokaler i Tønsberg. Han er også klar over at fire av hans ansatte er pågrepet og siket for bedrageri og forsøk på bedrageri av Oslo kommune for til sammen 28 millioner kroner.

De fire ansatte som ble fremstilt for varetektsfengsling fredag, er både norske og utenlandske statsborgere. Forholdene de er siktet for har en øvre strafferamme på i underkant av ni års fengsel.

Tidligere ansatte
Grundig timelistekontroll og dybdeintervjuer med tidligere ansatte i Polen avslørte overfaktureringen for byggearbeider ved Økern sykehjem som Byggmester Harald Langemyhr AS nå er siktet for. Anmeldelsen kommer etter at granskingsavdelingen i PricewaterhouseCoopers (PWC) og byggebransjens kompetansesenter OPAK leverte en knusende rapport om entreprenørens byggeprosjekt for Oslo kommune.

- Jeg ser svært alvorlig på de forhold som er avdekket. Det er snakk om avansert svindel, sier byråd Merete Agerbak-Jensen i Oslo kommune.
Verken Harald Langemyhr eller hans advokat har fått innsyn i PWC-rapporten som Oslo kommune bygger sin anmeldelse på. Av hensyn til etterforskningen i saken vil kommunen foreløpig ikke frigjøre rapporten.

Utro tjener
Oslo kommunes gjennomgang av saken viser så langt at det ikke er noe som tyder på at byggmester Harald Langemyhr hadde hjelpere på innsiden i Oslo kommune, opplyser styreleder Stig L. Bech i Omsorgsbygg.
- Det er viktig å få påpekt dette, særlig av hensyn til de ansatte i Oslo kommune som lett kan få mistanke rettet mot seg når en så alvorlig sak avdekkes, sier Bech til NTB.

- Burde Oslo kommune ha fanget opp denne saken tidligere?
- Det vil alltid, og særlig i en sak som dette, være aktuelt å se på når ulike kontrollrutiner tas i bruk. Dette vil vi se nærmere på, sier styreleder Bech.
Harald Langemyr AS har også utført byggearbeider for Oslo kommune ved Rustad skole. Også økonomien i dette prosjektet blir gjennomgått, men er ikke med i anmeldelsen som førte til pågripelsene torsdag.