Skandale om ID-kort

Vi tar fullstendig avstand fra opplysningene i BNL som skylder på sommel i byggenæringen når det gjelder problemene med ID-kort. Denne saken har fra dag 1 vært stemoderlig behandlet. Organisasjonene og myndighetene trodde at dette lett kunne løses over natten. Vi har gjentatte ganger hevdet at denne saken må markedsføres tungt, men her har vi altså snakket til veggen.

 

Veldig mange av dem som trenger slike kort, har ikke noe forhold til en organisasjon. Det gjelder særlig mange underentreprenører og leverandører. Mange som er medlemmer i en av bransjeorganisasjonene under BNL, har heller ikke fått med seg alt om denne saken. Vi står på mange måter foran en vidtrekkende reform. Og skal slike reformer ha en sjanse til å lykkes, MÅ det kjøres på med massiv informasjon på ulike områder.

Vi har lenge hatt pågang fra til dels store bedrifter i byggenæringen som har uttrykt stor irritasjon og frustrasjon over måten denne saken er blitt kjørt på fra de ansvarlige i organisasjonene og hos myndighetene. Mange har sett på dette som en lukket prosess. For mange kommer dette som julekvelden på kjærringa.

Skal vi følge lovens bokstav kan Arbeidstilsynet gi sanksjoner allerede fra 1. juli. I verste fall blir tusenvis av arbeidstakere nektet adgang til byggeplass 1. juli. Det er ca. en måned igjen. At de ansvarlige for ID-kort-ordningen har latt det skure så lenge er for oss ubegripelig.

Nå må vi få en ordning folk kan leve med - og så MÅ dette bekjentgjøres på skikkelig måte!