Statssekretærer søker råd om lavinnskuddsboliger

Førstkommende tirsdag trommer statssekretærutvalget til Kristin Halvorsen og Magnhild Meltveit Kleppa sammen til en heldags konferanse om lavinnskuddsboliger på Hotel Bristol i Oslo. De vil ha råd om tiltak fra bl.a. NBBLs adm. direktør Ralph Norberg.

 

Hele dagen. Statssekretærutvalget (SSU) ble nedsatt etter "toppmøtet" om lavinnskuddsboliger for noen uker siden. Nå har de silt ut en del hovedtemaer som de ønsker å drøfte med bl.a. NBBL, Forbrukerrådet og Husbanken. En hel dag er satt av til saken.

Også Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH), Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Forbrukerombudet og Kredittilsynet er invitert sammen med to av dem som var med i utvalget som forberedte den nye loven om borettslag, jusprofessor Kåre Lilleholt som ledet utvalget og OBOS-sjef Martin Mæland.

Ferdig til St. Hans. Statssekretærenes erklærte mål med dagskonferansen er å få fram et godt beslutningsgrunnlag før de legger fram sin innstilling rundt St. Hans. Blant de hovedtemaene som de ønsker råd om er hvorvidt det bør innføres en obligatorisk sikringsordning mot misligholdte felleskostnader. Her er NBBL-sjef Ralph Norberg bedt om å innlede bl.a. om erfaringene med Boligbyggelagenes fond mot husleietap.

Strengere krav? Et annet spørsmål som vil bli tatt opp til drøfting er om det er mulig å hindre at "usunne" borettslag kommer på markedet og om dette kan oppnås ved å stille strengere krav til opprettelse av borettslag, eller sågar gjeninnføre eneretten til å "kontorstifte" borettslag for boligbyggelag og kommuner. Borettslovens far, Kåre Lilleholt, blir innleder om temaet sammen med Torgeir Øines fra Forbrukerrådet.

Fellesgjelden. OBOS-direktør Martin Mæland og Husbank-direktør Geir Barvik skal innlede om lovfesting av en maksimumsgrense for fellesgjeld i nye borettslag kan hindre eller redusere sjansen for at forbrukere kjøper borettslagsboliger som de ikke har råd til, og dermed også redusere faren for at øvrige andelseiere i borettslaget må betale naboens gjeld.

Ofre i skvis. Forbrukerrådet, NBBL og Husbanken er ved slutten av dagen også invitert til å gi sine råd om hva staten bør gjøre for de som allerede har kommet i økonomiske problemer etter å ha kjøpt en lavinnskuddsbolig.