Polske elektrofagarbeidere skoleres for arbeid i Norge

DSB mottar årlig rundt 2500 søknader om godkjenning av utenlandske elektrofagarbeidere, flest elektrikere.

En stor del av søknadene kommer fra polske arbeidere. Bemanningsselskapet Adecco har opprettet et eget kursopplegg for opplæring av polske elektrofagarbeidere som ønsker å jobbe i Norge. Kursopplegget letter DSBs arbeid med søknader om videreføring av yrket i Norge, skriver DSB på sine nettsider.

Opplæringen foregår på Adecco Campus Nordic i Zakopane i Polen gjennom et fireukeskurs. Første uke tar for seg elektrofag med hovedvekt på forskjellene mellom strømforsyningssystemet i Polen og Norge. I de tre resterende ukene gis det opplæring i HMS, førstehjelp, norsk språk og kulturforskjeller mellom Polen og Norge. Kurset avsluttes med en eksamen som må bestås for å kunne søke arbeid i Norge. Adecco tilbyr opplæringen gratis og ordner alle formaliteter før reisen til Norge.

- Noe av det viktige som oppnås ved opplæringen, er at vi også får sjekket egnetheten for å kunne arbeide i Norge, sier Erling Kornkveen, divisjonsdirektør for bygg og industri i Adecco Norden. Bransjen anslår at det er et udekket behov på 4 500 elektrofagarbeidere i Norge og de polske elektrofagarbeiderne er derfor et viktig bidrag.

- Opplegget til Adecco er et eksempel til etterfølgelse. I tillegg letter det DSBs arbeid med godkjenning av søknader fra utenlandske elektroarbeidere som ønsker å videreføre yrket sitt i Norge, sier Runar Røsbekk, senioringeniør i DSB.

Gjennom EØS-avtalen er Norge forpliktet til å gi slik godkjenning. Betingelsen er at søkerne tilfredsstiller bestemte krav i gjeldende direktiv om liberalisering og overgangstiltak, som supplement til den generelle ordningen for godkjenningen av kompetanse.

Når en utenlandsk arbeider er godkjent for arbeid i Norge, så gjelder godkjenningen i hele EØS-området, forutsatt at arbeidstakeren fremviser denne dokumentasjonen til sentral tilsynsmyndighet i vertslandet innenfor EU/EØS.

- Tilsyn og kontroller så langt viser at godkjente utenlandske elektrofagfolk og elektrofagarbeidere, også polske, gjør like godt arbeid som norske elektrofagarbeidere, avslutter Runar Røsbekk.