Evakuert etter jordskjelv på Island

Islandske myndigheter ba folk oppholde seg utendørs av frykt for etterskjelv på Island.

 

Etter torsdagens skjelv, som målte 6,1 på Richters skala, ble det registrert etterskjelv sørvest i landet. I enkelte områder ble folk rådet til å oppholde seg utendørs.

Islands Røde Kors opprettet fire omsorgssentre, hvor evakuerte kunne overnatte og fikk tilbud om hjelp og støtte.
- Man er spesielt bekymret for eldre og svake, folk som er ekstra sårbare. Islands Røde Kors har mange frivillige i sving, sa pressesjef Anne D. Nilsen i Norges Røde Kors til NTB torsdag kveld.
Norges Røde Kors har tilbudt sin islandske søsterorganisasjon assistanse om det skulle være nødvendig.

Islandske myndigheter opplyste torsdag kveld at mellom 15 og 20 personer ble skadd i skjelvet, men ingen av dem alvorlig. Politiet meldte samtidig om moderate materielle ødeleggelser.

Jordskjelvet hadde sitt episenter i nærheten av byen Selfoss, som ligger rundt 50 kilometer sørøst for hovedstaden Reykjavik, og var 10 kilometer dypt.

Ristet voldsomt
Bygninger ristet, og folk løp skremt ut i gatene da jordskjelvet pågikk. Nina Kristinsdottir jobber ved et hotell i Selfoss og forteller at hun var redd i noen minutter.

- Ja, vi var redde mens jordskjelvet pågikk. Bakken og hotellet ristet voldsomt. Akkurat nå avventer vi situasjonen og puster lettet ut, sier hotellresepsjonisten til NTB. Hun legger til at telefonnettet lå nede etter skjelvet.
Kristinsdottir forteller at hotellet kom fra rystelsene uten materielle skader, bortsett fra noen knuste glass.

Kolbrun Sigurdardottir var på jobb i klesbutikken sin da skjelvet startet.
- Jeg så at hyllene og veggene i butikken beveget på seg. Deretter løp jeg ut i gata. En gravid kvinne ved siden av meg var vettskremt, forteller Sigurdardottir til nyhetsbyrået Reuters.

Store sprekker
Et amatøropptak publisert av statskanalen RUV viser steiner som faller nedover fjellsidene i Vestmannaeyjum-området.
Hovedveien mellom Reykjavik og Selfoss ble stengt som følge av skjelvet, og nettsidene til Islands ledende avis Morgunbladid viste torsdag kveld bilder av store sprekker i veien.
Folk ble bedt om ikke å bruke telefonen for å unngå overbelastning av telefonnettet.

- Uvanlig kraftig
Island er en geologisk ustabil vulkansk øy som er hyppig rammet av både jordskjelv og vulkanutbrudd.
Jordskjelvet torsdag var likevel kraftig, selv i islandsk sammenheng, ifølge forskningsinstituttet NORSAR.

- I 2000 hadde Island et jordskjelv av om lag samme styrke. Det er ikke uvanlig med jordskjelv på Island, men det er ganske sjelden at de er så kraftige. Det skjer kanskje hvert femte-sjette år, sier forsker Steven Gibbons ved NORSAR til NTB.

Jordskjelvet i 2000 målte 6,6 på Richters skala. Den gang raste flere titall hus sammen, men det ble ikke meldt om personskader.