Kjøpefesten tar en pause på to år

Etter fem år med kjøpefest tror Statistisk sentralbyrå (SSB) at det blir to magrere år før Norge på nytt kan oppleve en høykonjunktur.

De siste fem åra har norsk økonomi hatt en sterk vekst, men nå mener SSB at konjunkturtoppen er passert. Men allerede i løpet av 2010 kommer veksten i gang igjen, tror SSB som torsdag presenterte sine økonomiske prognoser for de neste fire åra.

«Mot normalt»
I alle økonomiske modeller blir høykonjunktur avløst av en lavkonjunktur. SSB spår at det for første gang i norsk etterkrigshistorie ikke vil komme noen lavkonjunktur denne gangen, bare en toårig nedgangsperiode med langt mindre konjunkturutslag enn i de siste to konjunkturnedgangene.
- Jeg kan ikke huske at det tidligere har kommet en ny oppgang uten at det har vært en skikkelig nedgang, sa leder i forskningsavdelingen i SSB, Torbjørn Eika under presentasjonen torsdag.

SSB begrunner sin prognose om at vi nå får en nedgang uten lavkonjunktur med at det er et betydelig rom for både finans- og pengepolitiske virkemidler hvis landingen skulle vise seg å bli hardere enn de ser for seg.
- Det er en veldig kjekk ting med høye styringsrenter. De kan settes ned, sa Eika.

SSB mener for øvrig at rentetoppen er nådd, og at det vil kommer tre rentenedganger i 2009.

Moderat vekst
Ifølge SSB er det ingen tvil om at høykonjunkturen er over for denne gang. Renteøkningene gjennom de tre siste årene begynner for alvor å påvirke husholdningenes etterspørsel. Også stigende energipriser demper kjøpefesten. Veksten i internasjonal økonomi er også på vei ned.

Veksten i fastlands-BNP kan i år bli på 3 prosent, en halvering av veksten for i fjor. Det kan dermed se ut til at vi er inne i et år med moderat vekst.
- Selv om omslaget i veksten i Norge forventes å bli betydelig, vil veksten likevel være høy sammenlignet med OECD-området, står det i konjunkturrapporten.
Veksten blir fortsatt lav i 2009, og vi vil merke en avdemping av høykonjunkturen. Den viktigste årsaken er ifølge SSB en svakere vekst i næringsinvesteringene.

SSB antar at arbeidsledigheten vil øke svakt. Økonomene i byrået regner med at lønnsveksten har nådd sitt høyeste punkt med en vekst i år på 6 prosent. Neste år vil lønningene øke med under 5 prosent, mener SSB.
Det eneste som bidrar til å dempe nedgangen i aktivitetsveksten er økende etterspørsel fra olje- og gassbransjen og offentlig sektor.