Dramatisk for asketrærne

Asketrær på flere meters høyde ser ut til å dø, melder Norsk Institutt for skog og landskap. En ny sopp synes å ha kommet til Norge. For asketrærne er dette skummelt.

 

Noe er på gang i planteskoler og i askeskogene i Østfold og Akershus. Stammer eller greiner hos ask (Fraxinus excelsior) får markante nekroser (døde vevsceller), og ovenfor nekrosene visner trærne. 

- I krona på større trær visner greinene, og enkelte trær ser nokså stusselig ut. Symptomene ved denne askevisningen er svært lik de en ser i land som nå har store problemer med askeskuddsjuken forårsaket av en sopp, så en kan nå frykte at også Norge er rammet, sier professor i skogpatologi, Halvor Solheim ved Norsk institutt for skog og landskap.

Ved besøk i fem av seks planteskoler i Akershus og Østfold har Skog og landskap sett at salgsklare asketrær skranter og mange av dem er i en slik forfatning at de ikke kan selges. Også unge planter skranter og ser ut til å dø nokså snart. Ved nærmere undersøkelser ser en markante nekroser både på stammen og greiner. I veden innenfor er det misfarging. Nekrosene dannes gjerne rundt et grein- eller bladfeste. Ovenfor nekrosen dør stammen eller greina. Dette er også det typiske symptomet for askeskuddsjuken forårsaket av soppen Chalara fraxinea.

- Vi har ennå ikke isolert soppen så vi vet ikke om vi har den samme sjukdommen som så hardt har rammet mange land i Nord- og Mellom-Europa. Vi har startet prosessen med å identifisere skadegjøreren, men det tar gjerne 1-2 uker å få svar. Denne soppen er saktevoksende og erfaringsmessig er det vanskelig å få den isolert fra det angrepne vevet, fortsetter Solheim.

Lignende symptomer
Skog og landskap har også startet registreringer i askeskog og i områdene rundt den mest angrepne planteskolen ble det funnet de samme symptomene på yngre oppslag av ask. Og i krona på eldre asketrær ser en ofte visne greiner. Dette er et symptom som også kan dukke opp etter vanskelige vintre, vinterfrostskader. I fjor vår registrerte instituttet en del slike vinterskader på ask, og det kan tenkes at deler av dette var begynnende angrep av soppen. Både i Sverige og Danmark mente de at det var frostskader første gangen de registrerte askevisning.

Uklar spredning
Om vi nå har fått den aggressive askeskuddsjuken også i Norge så er dette alvorlig for bruk av ask både som park- og skogtre. Hvordan den eventuelt har kommet til Norge blir bare spekulasjoner da en vet lite om hvordan sjukdommen sprer seg. Men at så mange planteskoler har skrantende asketrær kan tyde på at den i hvert fall spres ved salg av askeplanter. I mange år nå har vi tatt inn askeplanter fra blant annet Sverige. Det kan også tenkes at det bare er en naturlig spredning fra Sverige for det er jo først og fremst Østfold som nå er rammet og det er også registrert askevisning i skogområder. En videre registrering ute i skogen vil kunne gi oss indikasjoner på dette.