Stor fyrdag for Kronprinsen

Kystkulturen har flyttet inn i 20 av 30 avfolkede fyr langs norskekysten. Onsdag besøkte kronprins Haakon to av dem, Haugjegla fyrstasjon utenfor Smøla på Nordmøre og Kjeungskjæret fyr ved Ørland i Sør-Trøndelag.

Dette er to av mange fyr som har fått et nytt liv. Her får ungdom og andre innblikk i kysthistorie, kystkultur, opplæring i sjøvett og kunnskap om livet i sjøen og ved sjøen.

Kronprinsen kom luftveien til de to fyrene. På Haugjegla fyrstasjon orienterte Alf Inge Jenssen om det tilbudet han har bygd opp. Den tidligere politimannen ble rammet av sykdom og måtte slutte. I stedet satset han på å gjøre Hopen aktivitetsgård og Haugjegla fyrstasjon til et livsverk.

- En mulighet
- Dette har gitt meg muligheten til å være til nytte og til fortsatt å engasjere meg i samfunnet rundt meg, sier Jenssen til NTB.

Kronprinsen fikk se et godt vedlikeholdt fyr fullt av liv og kreative tilbud, og etter besøket sa han at mulighetene åpenbart er store.

Kystdirektør Kirsti Slotsvik sier til NTB at Kystverket i dag kun har behov for fyrlampene, ikke for selve bygningene på fyrstasjonene. Alt er automatisert.

- Av 30 avfolkede fyr er det nå aktivitet i 20. Noen ligger så langt fra land og har så vanskelig tilgjengelighet at vi ikke har klart å skape noe alternativ tilbud, sier Slotsvik.

Vinn-vinn
For kystverket og kystbefolkningen gir alternativ bruk av fyrstasjonene en vinn-vinn-situasjon. Fyrene holdes godt ved like, bedre enn om Kystverket skulle gjøre jobben selv. Samtidig bygger lokalmiljøene opp nye og populære aktivitetstilbud.

- Det er ildsjelene vi ønsker oss, og dem har vi på de to fyrene vi har invitert kronprinsen til å besøke. Vi kvier oss heller ikke for å gå i kompaniskap med storkapitalen, som vil lage helst spesielle reisemål - som for eksempel Flatflesa fyr på Romsdalskysten, sier Slotsvik.

Til Kjeungskjæret
Etter fyrbesøket på Haugjegla dro kronprinsen med båt til Veiholmen på Smøla, der store og små var møtt fram for å ønske ham velkommen. Flaggene vaiet i hele det tette, sjarmerende fiskeværet, og været har knapt vært bedre i hele år. Gavene satt løst, også hos de minste som hadde tegninger klare. De fleste var til prinsesse Ingrid Alexandra.

Ved 12-tiden ankom kronprinsen Kjeungskjæret fyr på Trøndelag-kysten. Der var det lederen i Kjeungen kystlag, Svenn Gunnar Andresen, som ønsket velkommen. Han orienterte også om kystlagets arbeid med å bevare kystkulturen i Ørland og Bjugn kommuner.