Statsministeren og NHO uenig om rentepress

- Det er den økonomiske politikken som føres som setter renten under press, ikke debatten, sier Finn Bergesen jr, administrerende direktør i NHO.

Dette sier han etter at statsminister Jens Stoltenberg kritiserte NHO-sjefens kritikk av det gode offentlige lønnsoppgjøret.

Finn Bergesen jr. kommenterte fredag det offentlige lønnsoppgjøret. Han mente resultatet på 0,5 prosentpoeng mer enn i det private oppgjøret var overraskende høyt og at det kan sette press på krone og rente.

I dag har en provosert statsminister Jens Stoltenberg kalt NHO-sjefens kritikk for urimelig. Ifølge regjeringssjefen fortjener de offentlig ansatte i viktige jobber lønnsøkningen de har fått. I tillegg mener Stoltenberg det er farlig av NHO å skape usikkerhet omkring rentesituasjonen. Det er ingenting ved dette offentlige lønnsoppgjøret som tilsier økte rente, sier han.

Bergesen jr. mener Stoltenberg forsøker å legge lokk på debatten:

- Statsministeren må akseptere en offentlig debatt. Sentralbanksjefen bryr seg ikke om hva Finn Bergesen eller Jens Stoltenberg sier. Det er ikke debatten, men den økonomiske politikken som eventuelt setter renten under press. Men en ekspansiv lønnspolitikk i det offentlige, kan rettes opp med stramme budsjetter.

- Nå har regjeringen akkurat lagt frem et ekspansivt revidert budsjett. Så fikk vi et overraskende godt lønnsoppgjør. Med et ytterligere ekspansivt budsjett til høsten, kan vi få et økt press på renten.