Vil bygge ut Oslo til europeisk kulturby

Munch-museet, Stenersenmuseet og Deichmanske bibliotek flyttes til Bjørvika. Samtidig vurderes Nasjonalmuseet flyttet til Vestbanen.

Kulturminister Trond Giske (Ap), byrådsleder Erling Lae (H) og kulturbyråd Torger Ødegaard (H) presenterte planene i Oslo Rådhus onsdag formiddag.

- Dette vil bli en fenomenal 200-årsgave til Norge, sier Trond Giske.
Etter planen skal nemlig de nye kulturbyggene stå ferdig til grunnlovsjubileet i 2014.

Europeisk kulturby
Deichmanske hovedbibliotek flyttes til et nytt bygg i Bjørvika-området. Munch-museet og Stenersenmuseet samles i et nytt bygg ved siden av operaen.

- Oslo bør få rang som en europeisk kulturby, og vi må slutte å vanskjøtte kunstsamlinger av nasjonal betydning. Den bygningen som huser Munch-museet i dag, egner seg ikke for Oslo kommunes Munch-samling, sier Erling Lae til NTB.
Han mener det er uproblematisk at Tøyen fratas Munch:

- Det at disse spektakulære byggene nå legges til Bjørvika, og forblir øst for Akerselva, representerer en vilje til å legge betydningsfulle bygninger til områder som trenger et skikkelig løft, sier Lae.

Størst etter operaen
Staten kjøper også Vestbane-tomten tilbake, og utreder et nybygg for Nasjonalmuseet der.

Tomten ble solgt til Oslo kommune i 2007 med en avtale om at staten kunne kjøpe den tilbake.

- Vi skal utrede muligheten for å legge det neste store kulturbyggeprosjektet i Norge, Nasjonalmuseet, til Vestbanen istedenfor Tullinløkka. Vi tror det er et bedre egnet sted, fordi det er bedre å få et bygg som kan lages helt nytt fra grunnen av, fremfor å flytte i gamle bygninger, sier Giske til NTB.

Med en bygningsmasse på 36.000 kvadratmeter vil det nye Nasjonalmuseet bli den største kulturbygningen i Norge, etter operaen.

- På Vestbanen ligger det godt til rette for å realisere et profilert museumsbygg som gir gode vilkår for en virksomhet med høy museumsfaglig og teknisk standard, sier Giske.

Arkitektkonkurranse
Regjeringen planlegger også å utlyse en arkitektkonkurranse tidlig i 2009.

- Vestbane-tomten har den store fordelen at det kan bli plass til et nytt og spesialdesignet Nasjonalmuseum, der hensynet til de nasjonale kunstskattene, publikum og de ansatte kan settes i høysetet, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV).

Trond Giske understreker at planene må til behandling i Stortinget, men at han regner med flertall.