Sol, shorts og ski på Trollstigen

Trollstigveien åpnet tirsdag. Dermed er sommeren i gang på Nordvestlandet. Turister fra mange nasjoner sto i kø da bommen gikk opp presis klokken 09. Se video

Det ble dagen for shorts og ski. Steinar Kringstad fra Hovedenakken i Molde hadde stort sett bare på seg en kortbukse, en t-skjorte og en skredvarsler da han la i vei fra toppunktet, sammen med en gruppe skientusiaster.

Starten
- Dette er ikke slutten på sesongen. Det er nå den begynner, sier Steinar til NTB.

Han ser for seg mange fine sommerskiturer i romsdalsfjellene i tiden som kommer.

Først i køen da bommen gikk opp sto Duncan Mellor og Michael Hope fra Sheffield i England. De hadde beregnet åpningen av Trollstigveien som en del av motorsykkelturen fra Bergen til Nordkapp, og videre inn i Finland og Sverige. De fikk oppleve virile fossefall, snøkanter på tre-fire meter og et nydelig sommervær.

Sprek trønder
- I år er det helt normal åpningstid, og det er også normalt med snø på toppen, sier ansvarlig for Trollstigen i Statens vegvesen, Per Brandli, til NTB. Noen steder har snøen kalvet, og deler av veibanen var avsperret på et sted der skavlene hang utover.

Dagens sprekeste mann åpningsdagen var Bjørn Lien (51) fra Trondheim. Han syklet like godt til topps. Lien forteller at han og kameratene i gruppen www.panikkalder.no lenge har beregnet åpningsdagen for Trollstigen som vårens guttetur. Hvor kameratene befant seg tier historien om. I alle fall gjennomførte Lien manndomsprøven opp de bratte bakkene mutters alene, og svetten silte.

Gikk kløvstien
Kanskje delte han hederstittelen «dagens sprekeste» med en gruppe på fire AFS-stipendiater som har bodd i Norge ett år. Morgan Bender, Alaska, Sebastian Barcelo Chile, Sonja Muller, New Zealand og Verena Kirchner fra Tyskland gikk den gamle kløvstien til topps, mens andre brukte bilen. Det er en svært bratt tur på to-tre timer.

Selve Trollstigplatået ser ut som et anleggsområde for tiden, og er det også. Det skal investeres noen titalls millioner kroner på toppen for å gjøre forholdene bedre for publikum.

Snart får Trollstigveien offisielt stempelet som nasjonal turistvei - noe den egentlig har vært siden veien ble åpnet i 1936. Sammen med Vøringsfossen er Trollstigveien landets mest besøkte landbaserte turistattraksjon.