Vil bygge biodrivstoffabrikk

Norske Skog planlegger en fabrikk som skal produsere biodrivstoff fra trevirke. Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen har blitt orientert om planene.

Planen er å bygge et prototypeanlegg i tilknytning til Norske Skog Follum på Hønefoss. Dette er ventet ferdig i 2010 og vil ha et virkesbehov på 160.000 kbm tømmer. Anlegget skal produsere syntetisk diesel. Et fullskalaanlegg vil kreve opptil 2,3 millioner kubikkmeter trevirke. Et slikt anlegg kan stå ferdig i 2014, og vil produsere opp til 17 prosent av Norges samlede dieselforbruk.

Xynergo
Selskapet Xynergo er etablert for å utvikle prosjektet videre. Foruten Norske Skog, står Statskog og skogeierandelslagene Viken, Allskog og Mjøsen bak selskapet.

Framtidsrettet satsing
- Dette er en framtidsrettet satsing fra skogbruket sin side. Skogen er en fornybar ressurs og gir dokumenterte klima-effekter. En aktiv skogpolitikk er derfor en sentral del av regjeringens klimapolitikk. Vi må plante mer skog, bruke mer trevirke og ikke minst bruke mer bioenergi, slik som denne satsingen legger opp til, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

- Vi har svært begrensede matjordressurser i Norge. Det vil være helt feil hvis vi skulle bruke disse til å produsere drivstoff. Åkerlandet må brukes til å produsere mat. Råstoffet til biodrivstoffproduksjon bør i framtida komme fra skogen. I et slikt perspektiv er Norske Skog sitt prosjekt interessant, sier Riis-Johansen.