EMIL-prisen til Hunton Fiber

Energi- og miljøprisen, EMIL-prisen, for 2008 er tildelt Hunton Fiber AS på Gjøvik. Prisen deles ut av foreningen Norsk Energi til en person, bedrift eller organisasjon som har utmerket seg for sitt energi- og miljøarbeid.

Bedriften har vært i virksomhet ved Hunnelva i Gjøvik siden 1889, og foredler norsk trevirke til fiberplater for byggebransjen på en energieffektiv og miljøvennlig måte. Hovedproduktet er asfaltimpregnerte trefiberplater, til bruk som vindsperre i bygg. Lydisolerende fiberplater er et annet viktig produkt.
Hunton Fiber AS har en eksportandel på over 40 prosent, og hører til markedslederne i sin bransje i Europa. En betydelig del av produksjonen leveres også til Midt-Østen og Asia.

Totalomsetningen lå i 2007 på ca 250 millioner kroner.

Produksjonsprosessen er energikrevende, med et årsforbruk på 55 GWh termisk energi og 22 GWh elkraft. Gjennom planmessige energitiltak kunne bedriften i fjor øke produksjonen med over ti prosent uten økt energiforbruk, tilsvarende en innsparing på ca 10 GWh. Dette ble oppnådd blant annet gjennom bedre tørkeprosesser, tiltak for varmegjenvinning og en rekke mindre tiltak. Ytterligere forbedringstiltak er planlagt, og bedriften vurderer nå også salg av spillvarme til nabobedrifter.

Flere av tiltakene er gjennomført i samarbeid med Enova, statens selskap for miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon i Norge, som også har gitt støtte til energiomleggingen. Med pristildelingen vil juryen derfor også fremheve den positive effekt som kan oppnås gjennom slikt samarbeid.
Prisen vil bli overrakt Hunton Fiber av en representant for Enova under Norsk Energis åpne årsmøte i Oslo 29. mai.

Foreningen Norsk Energi har over 100 medlemmer fra større og mindre energibrukende og energi-produserende virksomheter. Disse medlemmene står for over 80 prosent av energiforbruket i industrien her i landet. I tillegg er Norsk Energi også et kompetansesenter som utfører betalte oppdrag (www.energi.no).