Positiv sparing i husholdningene

Husholdningenes disponible inntekt utenom aksjeutbytte var litt under 4 prosent eller 8,8 milliarder kroner høyere i 1. kvartal 2008 enn i samme kvartal i 2007.

Bak dette ligger en økning i lønnsinntektene etter at skatt er betalt, men også en moderat økning i pensjoner og stønader, melder SSB.

Husholdningenes samlede lønnsinntekter fratrukket skatt var 8,6 milliarder kroner høyere første kvartal 2008 enn i samme kvartal 2007. Pensjoner og stønader fra det offentlige, som utgjør nærmere en tredel av disponibel inntekt, var om lag 3,5 milliarder høyere. Dette er hovedsakelig på grunn av økning i alderspensjoner og uførepensjoner.

Husholdningenes renteutgifter har økt sterkt over en periode og var vel 8 milliarder kroner høyere i første kvartal 2008 enn i samme kvartal året før. Selv om også renteinntektene har økt, er netto rentebetalinger negative og trekker ned den disponible inntekten.

Sparingen, definert som disponibel inntekt fratrukket konsumutgiftene, var 8,6 milliarder kroner i første kvartal 2008. Det er en noe lavere sparing enn i samme kvartal i fjor.

Ny informasjon om blant annet lønnsinntekter og renteutgifter har medført en oppjustering av husholdningenes disponible inntekt og sparing for 2007. Til tross for oppjusteringen av disponibel inntekt med 8,1 milliarder var sparingen negativ. Den foreløpige spareraten for 2007 er beregnet til -0,4 prosent, mens de tidligere publiserte tallene viste en sparerate på -1,2 prosent.