Færre nye næringsbygg

Etter et rekordhøyt nivå i 2007 sank tilgangen på nye næringsbygg i 1. kvartal 2008. Den sterke veksten i verdien av entreprenørenes beholdning av nye næringsbygg har dermed flatet ut.

Verdien av bedriftenes beholdning av andre nybygg enn boligbygg, i hovedsak næringsbygg, ligger fortsatt på et høyt nivå. Målt i løpende kroner er nivået 27 prosent høyere enn ved utgangen av første kvartal i fjor, melder SSB.

Boligbyggingen ned mot 2003-nivå
Tilgangen på nye boligprosjekter fortsetter å synke og var 39 prosent lavere i første kvartal 2008 enn på samme tid i fjor. Korrigerer vi for kostnadsveksten, er tilgangen i volum nede på 2003-nivå. Verdien av boligprodusentenes reserver av nye boligbygg er nå 21 prosent lavere enn ved utgangen av første kvartal i fjor.

Mindre boligrehabilitering, mer rehabilitering av næringsbygg
Tilgangen på boligrehabilitering er, som boligbygging generelt, inne i en synkende trend. Ved utgangen av første kvartal 2008 er verdien av bedriftenes beholdning 19 prosent lavere enn på samme tid i fjor. I næringsbyggsektoren er tilgangen på rehabiliteringsprosjekter fortsatt høy, og verdien av ordrereserven er 33 prosent høyere enn på samme tid året før.

Totalt for hele byggsektoren sank verdien av ordrebeholdningen med 3 prosent i første kvartal i år, og var ved utgangen av kvartalet 6 prosent høyere enn på samme tid året før.

Stabil tilgang på anleggsprosjekter
Entreprenørenes tilgang på nye anleggsprosjekter holder seg på et høyt nivå også i begynnelsen av 2008. Ved utgangen av første kvartal i år er verdien av entreprenørenes beholdning 1 prosent høyere enn ved utgangen av første kvartal i fjor, målt i løpende kroner.

Den samlede verdien av bygge- og anleggsnæringens ordrebeholdning holder seg stabilt på et høyt nivå, og var ved utgangen av første kvartal 5 prosent høyere enn på samme tid i fjor.