- Mange utfordringer på brannvernområdet

- Vi har mange utfordringer på brannvernområdet, sier avdelingsdirektør Tor Suhrke i DSB.

En av disse er antall omkomne i brann som har økt de siste år. Til tross for at antall bygningsbranner går ned, ble antall omkomne i 2007 det høyeste på 20 år, melder dsb.no.

- Et annet utviklingstrekk er et økende antall eldre blant de omkomne, forteller Suhrke som mener en av årsakene kan være at eldre bor lenger i egen bolig. Brannsikkerhet for utsatte grupper - herunder hjemmeboende eldre - er derfor et viktig satsingsområde for DSB.

Den årlige Brannvernkonferansen er et viktig møtested for brannvernmiljøet i Norge. 26. og 27. mai samles representanter fra myndigheter, brann- og feiervesen, forsikringsnæringen, bygningsbransjen og andre brannverninteresserte i Trondheim.

Til en kommende Stortingsmelding om brannvern har DSB kommet med flere faglige innspill. Blant annet om skjerpede krav til røykvarsling i alle nye boenheter, og tanker om videreutvikling av tilsynsordningene i bolig. Videre ønsker direktoratet å tydeliggjøre kravet om automatiske brannslokkingsanlegg i sykehjem og omsorgsboliger.

- Arbeidet med universell utforming av bygninger fokuserer ofte på at forflyttingshemmede skal ha adkomst til alle bygninger. Det er viktig, men vi må ikke glemme at universell utforming også betyr at alle skal ha samme mulighet for rask og sikker rømming ved brann. Dette hensynet må ivaretas, presiserer Suhrke.

Et hjelpemiddel for utsatte grupper er mobile eller lett monterbare brannslokkesystemer. -Sverige har allerede utplassert et antall slike, forteller Tor Suhrke. Det har vist seg å fungere i praksis, og liv er reddet. Vårt ønske er at slike mobile slokkesystemer skal bli "hyllevare" ved hjelpemiddelsentralene.

Nærmere halvparten av alle boligbranner skyldes elektrisitet - enten teknisk feil eller feil bruk av elektrisk utstyr. DSB har tro på at endring i standarder for elektriske apparater (eksempelvis termoutløser på vaskemaskiner, skjerpede krav til oppvaskmaskiner, osv.) hjelper.

- Standardendringer har effekt, fastslår Suhrke og peker på at antall branner som skyldes elektriske husholdningsapparater går sakte, men sikkert nedover. Vi har tro på at ulike endringer i standarder er en av årsakene til denne nedgangen, og vil fortsette å jobbe med dette. DSBs siste forslag til standardendring gjelder komfyrer. Forslaget innebærer blant annet at kokeplater skal slås av automatisk dersom kokekar glemmes på komfyren.

DSBs brannstatistikk forteller mye om årsak til brann, hvor det brenner og hvor mange som skades og omkommer i brann. Direktoratet er imidlertid ikke tilfreds med at mer enn 20 prosent av alle bygningsbranner har "ukjent" som årsak. - For å kunne forebygge best mulig, må vi vite hva årsaken er, sier Suhrke som ønsker å redusere "ukjent"-andelen. Det er positiv erfaring fra forsøk med regionale etterforskningsgrupper i regi av politiet, og det er ønskelig at denne ordningen blir gjort landsdekkende.