Svensk boligbygging bremser kraftig opp

Boligbyggingen i Sverige har sunket kraftig. Ifølge ferske tall fra det statistiske sentralbyrået SCB gikk byggevirksomheten ned med nesten 20 prosent fra første kvartal fjor til samme periode i år.

 

Størst er nedgangen i bygging av leiligheter, skrev Stockholm-avisen Dagens Nyheter mandag. Sjeføkonom Lars Jagrén i bransjeorganisasjonen Sveriges Byggindustrier er ikke overrasket over utviklingen.

- Dette er som vi hadde ventet. To viktige faktorer bak denne utviklingen er den finansielle usikkerheten og at subsidieringen av flermannsboliger er borte, sier Jagrén ifølge Dagens Nyheters nettsider.

Han er mer overrasket over at den samme trenden også gjør seg gjeldende for villaer, rekkehus og eneboliger i kjede. - Det hadde vi ikke ventet oss, og nå må vi analysere hva nedgangen i bygging av småhus kan skyldes, sier Lars Jagrén.
Den registrerte nedgangen gjelder for Sverige som helhet, men utviklingen er ikke den samme i ulike deler av landet. I Uppsala-regionen nord for Stockholm, i midtsvenske Västmanland og i Västerbotten i nord bygges det mer nå enn for et år siden.