Første stein i Hamsun-senteret

Nordlands fylkesordfører Mariette Korsrud la mandag ned grunnsteinen for Hamsun-senteret på Presteid i Hamarøy. En svært lang prosess er i ferd med å komme i mål.

Hamsun-senteret på Hamarøy

* Ideen om Hamsun-senteret ble født på slutten av 1980-tallet, og senteret kommer til å stå ferdig 4. august 2009.
* Bygget blir et 23 meter høyt tårn, med seks etasjer i et åpent romforløp.
* Hamsun-senteret får et samlet areal på 1.361 kvadratmeter.
* I tilknytning til selve utstillingsbygningen skal oppføres et auditorium/forsamlingslokale med plass til 250 personer.
* Knut Hamsun (1859-1952) regnes som en av Norges mest betydelige forfattere, og en av tre som har vunnet Nobelprisen i litteratur (Markens Grøde).
* Arkitekt Steven Holl fra New York har tegnet bygget, inspirert av flere av Hamsuns verk, ikke minst «Mysterier» der hovedpersonen Nagel forteller et eventyr om «... et ottekantet tårn, som Vindenes tårn i Aten».

Med Hamsun-senterets formgiver, arkitekt Steven Holl, som æresgjest, var det folkefest i Hamarøy. Unge og gamle forlot sine gjøremål og møtte opp flere hundre i tallet for å se grunnsteinnedleggelsen på Presteid.

- Dette er en stor dag for Hamsun-elskere, for Hamarøy kommune, ja, for hele Nordland, sa fylkesråd for kultur og miljø Geir Ketil Hansen til NTB like før nedleggelsen.

Han holdt dagens hovedtale, men det var mange, mange som ville si noe i anledning dagen. En av dem var Steven Holl, som sjarmerte hamarøyværingene med å troppe opp i en gul dress tilsvarende den som hovedpersonen Nagel i «Mysterier» gikk med.

Hamsun og arkitektur
- Arbeidet med Hamsun-senteret har vært en viktig del av livet mitt som arkitekt, sa Steven Holl.

Han vant i 1996 den prestisjetunge Progressive Architecture Awards for to av sine prosjekter, bymuseet i Cassini i Italia, og Hamsunsenteret på Hamarøy. En modell av senteret er kjøpt inn av Museum of Modern Art i New York.

- Hamsuns moderne, psykologiske bevissthet, hans lidenskapelige fokus på det ikke-konforme og individuell frihet står for meg som mål i arkitekturen, sa Holl.

Hamsun og Hamarøy
Hamsun-navnet er uløselig knyttet til Hamarøy, der forfatteren vokste opp og senere bodde en periode i livet sitt. På 1980-tallet tok Hamarøy kommune initiativ til å markere forfatterens bånd til området, blant annet med sommerfestivalen «Hamsundagene».

På slutten av tiåret ble tankene om et Hamsun-senter lansert, og raskt omfavnet av kulturpersonligheter, politikere og lokalpatrioter. Penger har det vært verre med, og i tjue år har finansieringen av senteret vært en kasteball mellom lokalpolitikere, fylkespolitikere og statsbudsjettet.

Bygget ga sjokkbølger
Diskusjonens bølger om prosjektet nådde nye høyder da den verdenskjente arkitekten Steven Holl fikk oppdraget med å tegne bygget. Han presenterte en bygning mange hamarøyværinger stilte seg forsiktig sagt uforstående til. «Kråkeslott» var en av de penere karakteristikkene det 23 meter høye skjeve tårnet med gress på taket fikk.

Mange andre har trykket bygget til sitt bryst, og mener at det formidler den store forfatterens rolle som en av de fremste representantene for nyromantikk i Norge. Hamarøyværinger som hadde håpet på noe mer traust og nordnorsk, får slå seg til ro med at bygget havner midt i Hamsuns rike, som området kalles i regionens reiselivssatsing.

- Bygget sendte sjokkbølger over Hamarøy. Men mange av oss som var kritiske har nå innsett hvor genialt dette bygget er, sa Hamarøy-ordfører Rolf Steffensen i sin tale.

120 millioner kroner
Hamsunsenteret skal stå ferdig til neste år, på Knut Hamsuns 150-årsdag 4. august. Det blir anlagt nær ruinene av den gamle prestegården på Presteid, hvor Knut Hamsun bodde og arbeidet hos sin onkel i deler av barndommen.
Det skal bli et nasjonalt senter for dokumentasjon, formidling og aktualisering av Hamsuns forfatterskap og liv. Byggeprosjektet på 120 millioner kroner finansieres av Nordland fylkeskommune, Hamarøy kommune, Staten ved Kultur- og kirkedepartementet og private sponsorer. Nordland fylkeskommune er byggherre.