Studentprosjekt om Eurocode 5-1

Fire avgangsstudenter ved høgskolen i Østfold avdeling for ingeniørfag, er i disse dager i ferd med å avslutte sitt prosjektarbeid for Treteknisk institutt.

Oppgaven går ut på å se på overgangen til ny europeisk trekonstruksjonsstandard, Eurocode 5-1. I den forbindelse har de sett på
hvilke konsekvenser dette vil ha for boltede treforbindelser.

Innføringen av nye europeiske konstruksjonsstandarder nærmer seg fort, om under to år er ikke dagens norske konstruksjonsstandarder lenger gjeldene i Norge. Innenfor trekonstruksjoner som de har sett på vil dagens NS3470-1 bli erstattet med Eurocode 5-1. Oppgaven er begrenset til å se på forskjellen i dimensjonering av bolter i de to standardene.

Som en del av dette arbeidet har de utviklet et nettbasert beregningsverktøy som ligger fritt tilgjengelig på www.treprosjekt.com. Dette beregningsverktøyet viser kapasitet for bolter etter NS3470-1 og Eurocode 5-1. Grunnen til at de har valgt å lage dette nettbasert er at de da enkelt kan gjøre endringer i programmet fortløpende, så alle brukere til en hver tid har siste utgave.

En viktig del av prosjektet er å se op hvilke endringer i kapasiteter den nye standarden fører med seg. Mange løsninger vil få kraftig endring av kapasiteten ved innføring av nye konstruksjonsregler, detaljer om dette kan finnes i rapporten vår på www.treprosjekt.com etter 2. juni, eller på forespørsel før det.