Lønnsoppgjøret slik Norges Bank ventet

Hvis hovedstyret i Norges Bank kommende onsdag hever styringsrenten til 5,75 prosent, vil det komme som en stor overraskelse på markedet.

Årets lønnsoppgjør ga ikke Norges Bank nye argumenter for å sette renta ytterligere opp. 

En samlet lønnsvekst for privat og offentlig sektor på 6 prosent er nøyaktig hva sentralbanken spådde i Pengepolitisk Rapport i mars. Hvis oppgjøret i offentlig sektor blir vedtatt ved uravstemningen, er det alminnelig enighet om at årslønnsveksten i norsk økonomi vil ligge så nær 6 prosent som det er mulig å komme - i hvert fall foreløpig.

Sjefen for Statistisk sentralbyrå, Ådne Cappelen, sa til NTB i helgen at utfallet av årets lønnsoppgjør er blitt om lag slik både finansdepartementet, SSB og Norges Bank ventet.

Hjelper lite for låntakerne
- Det vil være en stor overraskelse om sentralbanken skulle foreta seg noe med styringsrenten kommende onsdag, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til NTB.

Han sier det likevel ikke er noen garanti for at låntakerne slipper unna stadig høyere boligrenter.

- Flere banker hevet renta i forrige uke, og nye vil sikkert komme denne uka. Forklaringen er at rentene i pengemarkedet stiger uavhengig av styringsrentene til Norges Bank, sier sjeføkonomen.

«Finansbomber»
Han forklarer den høye pengemarkedsrenten med bankenes frykt for å låne hverandre penger etter de mange «finansbombene» i kjølvannet av krisen med dyre og dårlig sikrede lån.

- Den høye pengemarkedsrenta letter på en måte presset mot Norges Bank, men for låntakerne betyr det lite hva årsaken er så lenge lånerenta stiger, sier Andreassen.

De to ledende analytikerne i DnB NOR og Nordea, Øystein Dørum og Steinar Juel, tror heller ikke oppgjøret vil få stor effekt på rentenivået, skriver Aftenposten.

Usikker sommer
Sentralbankens hovedstyre har tidligere vedtatt at styringsrenten skal ligge mellom 5 og 6 prosent fram til neste Pengepolitisk rapport som kommer 23. juni. I øyeblikket ligger renta midt mellom på 5,5 prosent.

Blant analytikere hersker det nå både usikkerhet og uenighet om hvor i rentebanen den konkrete styringsrenten vil ligge de neste 12 måneder.

NHO-sjefen Finn Bergesen jr. frykter imidlertid at oppgjøret i offentlig sektor vil øke presset på renten. Han begrunner det med de finanspolitiske virkningene et dyrt lønnsoppgjør i stat og kommune vil få. Resultatet av lønnsoppgjøret i offentlig sektor vil nødvendigvis bli økte utgifter over statsbudsjettet, og det betyr økt press, sier NHO-sjefen.