Grunnsteinen til Hamsunsenteret legges ned

New York blir sterkt representert når grunnsteinen til Hamsunsenteret legges ned mandag, på Presteid i Hamarøy - i Hamsuns barndomsrike.

Under seremonien opptrer blant andre den New York-baserte figurteatergruppen Wakka Wakka, og arkitekten bak senteret, Steven Holl, er gjest.

Planen er at det nesten 1,400 kvadratmeter store senteret skal åpne til Knut Hamsuns 150 årsdag 4. august neste år.

De har gått en lang vei, de som har kjempet fram Hamsunsenteret. Ideen ble unnfanget først på 80-tallet, og ambisjonen har hele tiden vært å etablere et nasjonalt senter for dokumentasjon, formidling og aktualisering av Hamsuns forfatterskap og liv.

Utfordrende
Senteret blir reist i Hamsuns barndomsrike, som ligger i en av de tynnest befolkede regioner i Nordland. Men Presteid er ikke avsondret. En av hovedfartsårene for turisttrafikken til og fra Lofoten ligger nær.

- Vikingmuseet på Borg i Lofoten har 60.000 besøkende hvert år. Vi regner nøkternt med 20.000, sier Nina Frang Høyum, prosjektleder for Hamsunsenteret.
Toppstillingene som direktør og faglig leder for senteret er allerede lyst ut, og Frang Høyum tror det vil bli rift om stillingene, som hun karakteriserer som svært utfordrende.

- Senteret skal ikke være et museum, men utvikles til et ledende litterært senter, nasjonalt og internasjonalt, der utgangspunktet er Hamsuns diktning og liv, sier hun til NTB.

Debatten i medie om senteret viser at mange håper det vil bli preget av den samme kreative uro som Hamsuns forfatterskap.

Norsk bestefar
Arkitekten bak senteret, Steven Holl, holder «Pan» for å være en av Hamsuns beste romaner. Han driver eget arkitektfirma i New York og står blant annet bak utformingen av Museet for samtidskunst i Helsingfors.

På midten av 90-tallet vant arkitekten Progressive Architecture Awards for to av prosjektene sine - bymuseet i Cassina i Italia og Hamsunsenteret på Hamarøy. Steven Holl har norsk bestefar.

Figurteatergruppen Wakka Wakka består av tre amerikanere og en nordmann. Gruppen har nettopp fått glitrende kritikk i New York Times og pris for en Ibsen-framføring.

På Hamarøy blir det Hamsun for alle pengene - også for Wakka Wakka.
Hamsunsenteret har et samlet budsjett på 120 millioner og finansieres av Nordland fylkeskommune, Hamarøy kommune, Staten ved Kultur- og kirkedepartementet og private sponsorer. Nordland fylkeskommune er byggherre.