Evakuerte fra Statfjord A tilbake igjen

Mannskapene som ble evakuert fra Statfjord A i samband med oljelekkasjen, fikk lørdag ettermiddag dra tilbake til plattformen.

I alt 156 av de 217 personene på plattformen ble evakuert til naboplattformene Statfjord B og C da alarmen gikk på Statfjord A i sekstida lørdag morgen.

- Vi er begynt å ta tilbake de evakuerte, men jeg vet ikke når alle vil være på plass igjen, sier informasjonssjef Gisle Johanson i StatoilHydro til NTB.
Ved 15-tida lørdag meldte selskapet at lekkasjen på Statfjord A-plattformen var stanset og at situasjonen var under kontroll.

- Vi har stanset lekkasjen fra ei lagercelle til utstyrsskaftet på plattformen. Tidligere lørdag stoppet vi pumpingen av oljeblandet vann fra lagercella som var lekk, og det er ikke aktuelt å pumpe mer oljeblandet vann i sjøen, sa Johanson til NTB i 15-tida.

Ni timers jobb
Om lag ni timer etter at varslet gikk på Statfjord A om oljelekkasje og utvikling av gass fra den utlekkede oljen, hadde StatoilHydro full kontroll på ei ulykke som selskapet selv betegnet som alvorlig og uoversiktlig.

To personer ble utsatt for gass fra den utlekkede oljen, men de skal begge være i fin form og var blant dem som ble evakuert.

De 61 personene som ikke ble evakuert fra plattformen, ble igjen for å forsøke å få kontroll over situasjonen.

Torunn Straumøy ble vekket litt over klokka seks lørdag morgen av at alarmen gikk.

Straumøy gikk til mønstringsplassen på plattformen der alle skal samles i alarmsituasjoner. Hun ble sammen med de over 200 kollegene plassert i livbåtene på plattformen, skriver dagbladet.no

Skremmende
- Vi satt i livbåtene til klokka 07.30. Heldigvis kom det helikopter og hentet oss, så vi slapp å senke båtene, sier hun.

Hun sier at aksjonen gikk bra og alle gjorde oppgavene de ble satt til å gjøre. Hun ble evakuert til Statfjord B sammen med 100 andre plattformarbeidere.
-Jeg følte meg trygg fordi jeg kjenner de ansvarlige godt. De er mennesker jeg stoler på, sier hun, som samtidig innrømmer at det var en spesiell hendelse.

- Det var veldig skremmende, sier hun. Fornøyd

- Vi er fornøyd med de tiltakene som operatøren, StatoilHydro, har satt i verk, sier pressekontakt Kristin Hoffmann i Petroleumstilsynet til NTB.

Det oljeblandede vannet som ble lenset fra lagercella for å få væskenivået i cella under lekkasjepunktet, dannet en tynn oljefilm på rundt 3 kvadratkilometer rundt plattformen, ispedd noen tykkere oljeflekker.

- Miljøkonsekvensene av utslippet er svært begrenset, sier Åsmund B. Nilsen i Kystverkets vaktlag til NTB.

Miljøreaksjoner
Miljøorganisasjoner mener at lekkasjen på Statfjord A må føre til at StatoilHydro ikke får slippe til med oljeleting og - utvinning i flere norske havområder.

Organisasjonene viser til at det er mindre enn et halvt år siden norgeshistoriens nest største oljeutslipp fant sted på Statfjord A. I etterkant av den ulykken, ble det påpekt omfattende svikt i rutinene og lovbrudd fra StatoilHydros side.

- Dette viser med all tydelighet at oljevirksomhet alltid er forbundet med risiko. Oljeindustriens lovnader om sikker drift er null verdt,
når ulykker som dette skjer igjen og igjen, sier Ingeborg Gjærum, leder i
Natur og Ungdom.