Alle godtok unntatt lærerne

Selv om de fleste offentlige ansatte til slutt godtok et tilbud på rundt 6,2 prosent, endte årets kaotiske oppgjør likevel med streikende lærere og helsepersonell i norske kommuner.

I dagene og ukene fremover vil barnefamilier og andre oppleve konsekvensene av Unios beslutning om å ta ut rundt 3.000 lærere, førskolelærere, sykepleiere, forskere, fysioterapeuter, ergoterapeuter og administrativt personell i streik fra mandag morgen. En opptrapping vil komme raskt, opplyser Unio. Stedene som berøres i første omgang, er Bergen, Bærum, Karmøy og Tromsø.

I statlig sektor godtok alle fire organisasjonene oppgjøret, men det satt langt inne for Unio også her, blant annet fordi politiet er meget misfornøyd med oppgjøret.

Meklingen i Oslo kommune var ved 01-tiden lørdag fortsatt ikke i havn.

- Det er all grunn til å tro at meklingen i Oslo kommune vil vare en stund, sier presskontakt Stian Skaar, Unio Oslo kommune til NTB.

En av grunnene til at Unio Stat ikke gikk til streik, er at forhandlerne visste at det ikke ville være mulig å streike seg til et bedre oppgjør. For lærerne i Unio vil streiken mye måtte handle om å vinne forståelse i befolkningen for kravene om bedre behandling.

Et døgn på overtid
Oppgjøret har denne gang vært mer kaotisk enn noen gang tidligere. Det tok nærmere 24 timer på overtid før resultatet var i havn.

Samordningen mellom organisasjonene på arbeidstakersiden har vært vanskelig å få til. Utover fredagskvelden kom meldingene om at den ene etter den andre hadde godtatt statens og kommunenes endelige tilbud.

Så kom helt overraskende meldingen om at Unio i kommunene valgte å kaste kortene. Forklaringen kom et par timer senere.

- Vi hadde ikke noe valg, sa Utdanningsforbundets leder Helga Hjetland. Hvis vi ikke hadde valgt konflikt, ville vi mistet enhver troverdighet hos våre medlemmer. Hjetland sier streikeviljen er stor og at hun tror det er forståelse for at det denne gang skulle vært lærernes tur til å få et løft.

Ikke overraskende
Sjefen for Statisk Sentralbyrå, Ådne Cappelen, sier til NTB at oppgjøret i privat og offentlig sektor bare marginalt vil påvirke rentebanen slik den er beregnet av Norges Bank.

- Stort sett er resultatet av dette lønnsoppgjøret blitt slik både Finansdepartementet, Statistisk sentralbyrå og Norges Bank ventet seg det, mener Cappelen.

Også andre analytikere, blant dem sjeføkonom Erik Bruce i Nordea mener oppgjøret vil få liten innflytelse på de rentebeslutninger Norges Bank har lagt opp til.