Ansgar-arbeiderne skal få norsk lønn

Realinvest Holding har engasjert revisjonsfirmaet Deloitte for å få brakt på det rene om de bosniske arbeiderne ved Ansgar Hotell er lønnet i samsvar med norsk lovgiving.

Selskapet hevder at det til nå har betalt det bosniske selskapet så store beløp at det tilsier at arbeiderne har fått norsk lønn.

Samtidig opplyser styreleder Hugo Jørgensen til NTB at Realinvest som byggherre har garantert overfor Utlendingsdirektoratet at de bosniske arbeiderne skulle lønnes i henhold til norsk lov.

- Hvis ikke vi hadde stilt denne garantien, ville arbeiderne ikke fått arbeidstillatelse, sier Jørgensen.

Han sier det bosniske firmaet igjen har forsikret at arbeiderne betales som avtalt, men at selskapet for sikkerhets skyld har engasjert revisjonsselskapet for å kontrollere dette.

- Uansett er det Realinvests ansvar at arbeiderne har arbeidsforhold som er i tråd med norsk lov, sier Jørgensen.

- Vi har en entreprise som betyr at vi har betalt det bosniske firmaer løpende på et nivå som tilsier at arbeiderne får norsk lønn. Om de har fått hele beløpet utbetalt i Norge, vet vi imidlertid ikke, sier Jørgensen.

Choice fornøyd
Konsernsjef Torgeir Silseth i Choice-kjeden sier til NTB at han er fornøyd med måten Realinvest nå har tatt tak i problemene på.

- Selv om det har vært klart hele tiden, er vi glad for at Realinvest nå bekrefter sitt ansvar for at arbeiderne blir betalt slik de har krav på og slik de var lovet, sier Silseth.

Han føler seg likevel ikke helt trygg ennå og understreker at dersom ikke saken snarest er løst slik Petter Stordalen har krevd, vil det ikke bli noen leiekontrakt mellom Realinvest og Choice om drift av Ansgar hotell.

- Men vårt ønske er selvsagt at alt blir ordnet slik forutsetningen var og at champagnen kan sprettes etter at de bosniske arbeiderne har fått den lønn de har krav på, sier konsernsjefen.

Ansvarsfordeling
Det bosniske selskapet Engras norske avdeling har sammen med Realinvest ansvaret for at arbeiderne blir lønnet etter norsk standard.

Realinvest har imidlertid hele tiden hevdet at selskapet er helt ukjent med at Engra ikke har lønnet arbeiderne i samsvar med avtalen.

- Viser det seg at Engra har gitt oss uriktige opplysninger og dokumentasjon, beklager vi det både overfor arbeiderne og våre samarbeidspartnere som urettmessig er blitt påført belastning i denne saken, sier styreleder Jørgensen i Realinvest.

Han mener selskapet aldri har unndratt seg sitt ansvar for at arbeiderne blir lønnet korrekt, men at selskapet har vært i god tro dersom det skulle vise seg at så likevel ikke har skjedd.

- Derfor har vi nå engasjert Deloitte for å få verifisert de faktiske forhold i saken, sier styrelederen.